Агресивно куче нападна дете в Златица

2020-07-28 16:03
 

„Средногорие Медия” беше сигнализирана от жители на Златица за инцидент с бездомно куче, което ухапало дете в града. Вечерта на 27 юли такъв сигнал е отправен и чрез социалните мрежи. Инцидентът е станал в междублоково пространство в близост до площада на Златица. По думите на живущите там глутница безстопанствени кучета редовно напада и притеснява минувачите. Последната случка, превърнала се в инцидент, се разиграла пред очите на множество деца и възрастни. Някои от нападнатите от кучетата деца и възрастни са се отървали само с уплаха, но едно дете е било ухапано. Екипът на медията ни разговаря с очевидец и потърпевш от случилото се.

Георги Острев – очевидец и потърпевш: „Преди, бих казал, около 2,3 седмици видях, че общината или някаква фирма, която беше наета от нея, събираше тези кучета. След което видяхме, че същите кучета са пуснати отново с пломби на ушите или някакви манипулации върху тях са осъществени. Може би това искат да ни кажат с пломбите, но въпросът е, че никой не дава гаранция за тяхното агресивно поведение. Така да се каже, точно на това се натъкнахме ние с децата и семейството ми. Има едно или две кучета, които са особено агресивни, не казвам за всичките, но те нападнаха първо жена ми с малкото ни момче, а аз водех момичето. Разбира се, ние се справихме с тях, но остана силния уплах на децата. Буквално 20 минути след това същото куче ухапа едно от момчетата, които караха велосипед тук с 4, 5 момчета. Аз го видях това нещо и не само аз, а и други родители бяха свидетели.”

Според хората вина за създалото се напрежение има жителка от блока, която редовно храни четириногите и създава условия за тяхната агресия.

Георги Острев – очевидец и потърпевш: „Искам да ви кажа, че е крайно обезпокоително и по-скоро безотговорно е поведението на наши комшии тук в блока, които са се превърнали в хранилки за тези животни. Разбирам, че някои хора имат добри чувства, аз също имам добри чувства към животни и хора, но това за мен е безотговорно поведение. Кучетата развиват едно чувство да защитават своята територия, това при тях е вродено. Ние не можем да отидем срещу природата, но и не трябва да поощряваме такива действия. Няколко пъти казахме на тази госпожа да престане да ги храни. Мисля, че трябва да се отнесе въпросът много сериозно към община Златица. Разбирам, че е неприятен случая. Изобщо неприятен е целия случай с бездомните кучета. Неприятно е като нещо, което го има в цялата държава и може би във всяка една община, но най-малкото трябва да се вземе някакво бързо решение поне по изолацията на агресивните животни.”

Потърсихме за коментар  кметът на община Златица Стоян Генов. Попитахме го какво прави общината за ограничаване на популацията от бездомни кучета и какво ще предприеме в този конкретен случай.

Стоян Генов - кмет на община Златица: „Както за много дуги неща, така и за този проблем отговорна е общината. Поне така е насадено мисленето в обществото. Преди да кажа общината какво прави, какво смятаме да направим, искам да се обърна към нашите съграждани и да апелирам към тях да не стимулират тези процеси, тъй като проблемът идва от там. Нашите съграждани стимулират умишлено популацията на безстопанствените кучета, стимулират. Ако ние вървим ръка за ръка с нашите съграждани в този процес няма да се сига до тук. Има няколко места в общината, които ние ги знаем, където наши съграждани отглеждат безстопанствени кучета и след това ги пускат, за да създават тези проблеми. Многократно са предупреждавани да не го правят, това е във възможностите ни. Преди няколко дни в общината беше ветеринарна лечебница. Това е една фирма, с която ние имаме договор, която два дни работи по обезпаразитяване, кастриране, чипиране на безстопанствени кучета. Това е нашето отношение към тези животни, хуманно отношение, но това не изчерпва темата. Така, че този процес е общ между нас и между нашите съграждани. Затова започнах с този апел. Ние няма как да минем и да съберем всички безстопанствени кучета и да ги отведем някъде в друга община. Това е ясно на всички, че няма как да стане. Единствено вариантът е с намаляване на тяхната популация и това беше нашата първа стъпка в тази посока. Ще обследваме този случай, разбира се. Ще разговаряме с пострадалия от този инцидент и ще насочим наш служител на мястото, където според него има такова ступване на повече кучета, за да вземем съответно мерки.”      

През деня, заради високите температури, кучетата се крият, но във вечерните часове, когато деца и възрастни излизат по площадките и градинките, някои по-агресивни четириноги нападат и то главно деца. „Средногорие Медия” ще продължи да ви държи в течение на разрешаването на проблема.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"