«Аурубис» инвестира в зелена енергия

 

На 22 юли ръководството на ЧЕЗ посети „Аурубис България”. Посещението беше свързано със съвместния проект по изграждане на голям фотоволтаичен парк, разположен върху рекултивираното хвостохранилище на компанията известно като „Синята лагуна”.

Делегацията включваше Карел Крал - главен изпълнителен директор на ЧЕЗ, Душан Рибан - главен оперативен директор, Владимир Дичев - изпълнителен директор на ЧЕЗ Трейд, Кръстю Икономов - директор корпоративни продажби и проекти и Денислава Стоичкова - маркетинг директор. Тъй като теренът се намира на територията на община Златица, в делегацията бяха включени още кметът на община Златица Стоян Генов и главният инженер на общината Иванка Ангелова. На събитието присъстваха и представители на местните медии.

Гостите бяха посрещнати в залата за пресконференции от изпълнителния директор на компанията-инвеститор Тим Курт. Той приветства всички и представи инвестиционния проект. Делегацията имаше възможността да посети на място терена.

Стана ясно, че на терен от около 100 декара ще бъде изградена 10 мегаватова фотоволтаична централа с над 20 хил. панели изцяло със средства на „Аурубис България”. Производството на зелена енергия от ВЕИ ще позволи на компанията да намали разходите си за въглеродни квоти и отрицателното въздействие върху околната среда. Проектът ще осигури около 2% от годишния разход на ток на компанията и ще бъде осъществен в срок до 18 месеца.

Кметът Генов изрази радостта си от факта, че на територията на общината ще бъде реализиран проект насочен към опазване на околната среда. Представителите на ЧЕЗ изразиха задоволство от сътрудничеството с компанията и заявиха, че мащабният проект ще бъде осъществен с най-качествените компоненти. Тим Курт благодари на енергийното дружество за добрата съвместна работа. Теодор Дуралиев – директор „Енергийно и инфраструктурно осигуряване” сподели, че амбицията на компанията е до 2030 година да бъдат изградени централи изцяло от ВЕИ, които да осигурят около 20% от енергийното ѝ потребление.

Обиколката продължи в направление „Рафинерия”, където гостите проведоха неформални разговори с ръководството на „Аурубис България”. Посещението завърши в залата за пресконференции, където делегацията беше запозната с историята на Завода и направените инвестиции през годините. Официалните гости получиха подаръци за спомен.

Публикувана на: 2020-07-23
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Седмична анкета


Ако сте решили да си сложите ваксина срещу "Ковид-19", на коя ваксина ще се доверите?
На тези, одобрени от ЕС
Руската ваксина
Китайска ваксина
Българска ваксина
Няма да сложа никаква ваксина

Телевизионна програма


 • 11:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 1
 • 13:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 2
 • 15:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 3
 • 17:00 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия 1
 • 18:50 - Телевизионен сериал
 • 19:40 - Информациона емисия 2
 • 19:50 - Телевизионен сериал
 • 20:40 - Информационна емисия 3
 • 20:50 - Телевизионен сериал
 • 21:40 - Информационна емисия 4
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:30 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"