Читалището в Челопеч откри изложба

 

По повод Деня на християнското семейство, екипът на читалище «Труд и постоянство» в Челопеч откри изложба «Спомени от старите снимки». Експозицията пренася посетителите в близкото и по-далечно минало и разказва за развитието на културната дейност в селото. Обособени са няколко тематични сектора. Има обособено място с вещи, ръкописи и снимки на видния писател Харалампи Харалампиев. Има сектори със стари снимки от развитието през годините на читалищните групи и състави – танцовия състав, духовата музика, дудучарската група, хоровото изкуство и театралният състав, който към момента не работи, но предстои да възобнови дейност. В изложбата намират място и стари ленти от училищния живот на младите тогава. Интерес предизвикват изложените стари вещи, пособия от бита и облекло. Има носия от преди сто години, дарена на читалището, други автентични облекла и вещи като чорапи, бъклици, налъми и много други. Заслужено в експозицията намират място още снимки от отбелязването на празниците в Челопеч като Ивановден, Пене на пръстени, Сирни Заговезни и характерните за празника кукерски маски. Читалищните служители са обособили и специален щанд със стари снимки от минното дело в селото. На тях могат да се видят околностите на мината от онези години и работниците там.

Посетителите на изложбата имат възможността да се върнат назад във времето, да си спомнят за живота, за бита, културата и традициите в Челопеч. Могат дори да разпознаят от старите снимки свои родственици и деди. Младите пък имат възможността да научат за ежедневието на своите прародители.

Експозицията ще бъде достъпна за посетители до края на седмицата.

 

Публикувана на: 2022-11-22
Добавена от: Иванка Господинова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален филм
  • 20:30 - Игрален филм
  • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"