Днес е Архангеловден. Църквата в Чавдар отбеляза 140г.

 

На днешния 8 ноември Българската православна църква почита паметта на Свети Архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден и е вторият по значимост есенен празник след Димитровден.

На този ден църквата „Свети Архангел Михаил” в Чавдар отбелязва храмов празник. Тази година празникът е още по-голям, защото се отбелязват 140 години от създаването на божият дом в селото. На събитието присъстваха почетният гражданин на Чавдар Пенчо Геров, кметът на общината Григор Даулов, председателят на общинския съвет Мария Томева, секретарят на общината Павлина Павлова, общински служители, представители на бизнеса в района, спонсори на празника, деца от детската градина, ученици, граждани.

В сутрешните часове беше отслужена тържествена литургия от местни свещеници. Отец Недко Бръмбаров отправи специално приветствие по повод празника. Жителите на Чавдар и църковното настоятелство получиха множество поздравителни адреси. Множество вярващи запалиха свещ за здраве. На празника присъстваха и най-възрастните членове на настоятелството 94-годишната Рада Рашева и 93-годишният Тома Георгиев. Кметът Даулов поздрави всички с празника и пожела здраве.

/приветствие Даулов/

Последва концерт от църковнославянски песнопения на квартет „Светоглас”. Певците представиха своеобразна панорама на старата църковна музика. Поднесоха и народна песен като поздрав към всички и завършиха концерта с изпълнението „На многая лета”, към което се присъедини и отец Недко. За повода беше приготвен постен бобен курбан и риба. По-късно, в обедните часове, свещеникът освети водата и храната, които бяха раздадени на присъстващите за здраве.

Припомняме, че Свети Архангел Михаил е военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. Имен ден празнуват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна и Рангел.

Честит празник!

 

Публикувана на: 2023-11-08
Добавена от: Иванка Господинова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 11:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 1
 • 13:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 2
 • 15:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 3
 • 17:00 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия 1
 • 18:50 - Телевизионен сериал
 • 19:40 - Информациона емисия 2
 • 19:50 - Телевизионен сериал
 • 20:40 - Информационна емисия 3
 • 20:50 - Телевизионен сериал
 • 21:40 - Информационна емисия 4
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:30 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"