Душанци отбеляза своя празник - Петровден

2020-06-30 16:54
 

Вчера – 29 юни, когато православната църква почита светите апостоли Петър и Павел или Петровден, село Душанци отбеляза своя празник.

Празникът започна в следобедните часове в църквата “Св.Св. Кирил и Методий”. Кметът на селото Златка Кънева и жители влязоха в храма да си запалят свещ за здраве. Отец х.Недко Бръмбаров отслужи тържествена литургия и водосвет за здраве и благополучие. Той освети традиционния празничен курбан, който се готвеше в двора на църквата от майстор-готвач Делчо Николов. Празничното ястие беше раздадено на присъстващите и на жителите от селото по домовете. Доброто настроение беше поддържано от местният гайдар Богдан Стефанов и самодейци. 

Вечерта в центъра на Душанци се състоя празничен концерт. Присъстваха кметът на общината Ангел Геров, заместник кметовете Мария Шентова и Иван Щаплев, председателят на ОбС Васил Кафеджиев, съветници, кметове на съседни общини, служители от администрацията, представители на местни институции и организации. Домакинът Златка Кънева приветства всички и честити празника на своите съграждани. Тя пожела годината да донесе просперитет за Душанци.

Златка Кънева – кмет на кметство Душанци: “Уважаеми съграждани, скъпи гости и приятели на Душанци, приемете искрените ми пожелания по повод Петровден – традиционният празник на селото. Отбелязването на такива празници показва, че българското село е живо, че дълбоките корени на традицията са мощен заряд за неговото пребъдване и прави хората необикновени. Вярвам във вашата смелост, в борбения ви дух и в желанието да изграждаме заедно европейския облик на малкото ни населено място. Не мога да го направя сама, но опитът ми показва, че всички заедно ще можем и ще успеем да го постигнем. Бъдете здрави, бъдете смели, бъдете успешни. Обичайте се и се подкрепяйте. Честит празник!”

Кметът Геров пожела здраве и призова към добро настроение.

Ангел Геров – кмет на община Пирдоп: “Искам да ви пожелая най-вече здраве. Да бъдете все така усмихнати, все така дръзновени. Да не слизат никога усмивките от лицата ви. Да бъдете също и критично настроени към нас двамата със Златка, да ни критикувате, ако има нещо и да ни похвалите.”

Организаторите отправиха благодарности към спонсорите, а празнуващите получиха поздравителни адреси от национални и местни институции и компании.

За доброто настроение се погрижи местен диджей. Празникът продължи с концертна програма на изпълнителя Здравко Мандаджиев и танцова формация „Кабири”.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"