Каравелова седянка се проведе в Копривщица

 

След едногодишно прекъсване, в Копривщица отново оживяха образите на героите от „Българи от старо време“ на Любен Каравелов, пресъздадени от самодейци. Станалата вече традиция „Каравелова седянка“, организирана от Дирекция на музеите и служителите в музея   Любен и Петко Каравелови, събра гостите и гражданите на града пред дома на двамата братя. Тази година събитието бе посветено на проф.Райна Кацарова и значимия ѝ принос за изследване на българския фолклор и организацията на първия по рода си Събор на народното творчество, част от световното културно наследство.

Представители на Дирекция на музеите, читалище  „Х.Н. Палавеев“ и самодейците от читалище “Л. Каравелов -1921“ Бузовград, поднесоха богата литературно-музикална програма на любителите на творчеството на Л. Каравелов и фолклора. По традиция събитието бе открито с химна на Копривщица „Хубава си моя горо“ в изпълнение на Димитър Кунчев и продължи с изпълнения на певчески състав „Копришки бисери“ и незабравимите думи на поета за отечеството, изречени от първокласника Цветко Маврудиев. Последваха театрализирани откъси от повестта „Българи от старо време“, изпълнени от копривщенските самодейци и богата музикално-танцова програма на гостите от Бузовград. Директорът на музеите Кунка Неделева благодари на организаторите и участниците и им връчи подаръци.

На събитието присъстваха проф. д-р  Пламен Митев, проф. Славка Керемидчиева, проф. Валентин Савчев, режисьорът Борис Радев и журналистката Аделина Радева, дарителите на музея Милка Дублекова и Димитър Кючуков, председателят на ОбС-Копривщица и др.

 

Публикувана на: 2021-07-19
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"