Кметът Кесяков е готов да приеме Църквище и Карлиево

2020-09-11 16:20
 

В края на миналата седмица стана ясно, че областният управител на Софийска област със свои заповеди разпореди в селата Църквище и Карлиево да се проведе референдум, на който жителите да решат дали желаят да се отделят от община Златица и да преминат към община Челопеч.

«Средногорие Медия» потърси мнението на кмета на община Челопеч Алекси Кесяков по този въпрос. По думите на Кесяков община Челопеч няма да получи конкретни ползи или вреди от присъединяването. Тези ползи или вреди биха били единствено за жителите на двете села.

Алекси Кесяков – кмет на община Челопеч: „Тук става въпрос за едно решение на жителите на определеното населено място. За самата община, ние специално нямаме интерес нито пък вреда от това двете населени места да дойдат към Челопеч. Някои могат да кажат, че това може да бъде само за имидж, но определено не е така, тъй като ясно е, че допълнителни две кметства означават допълнителен административен ангажимент така, че едното се уравновесява с другото и реално погледнато, ако от едната страна е да се гордеем, че сме повече населени места, от другата страна е повечето работа. Така, че не мога да преценя дали едното е по-тежко от другото. Оттам на сетне ползи или вреди специално за община Челопеч или за жителите няма. Може да има ползи или вреди за самите хора, които искат да направят референдума и зависи от това как ще гласуват.”

Наскоро в социалните мрежи имаше публикации с твърдения, че община Челопеч е ангажирала секретаря на общината и златичаните - Цветана Радева и Петя Чолакова с агитацията за отделяне на селата от Златица. Кметът Кесяков категорично отрече тези твърдения.

Алекси Кесяков – кмет на община Челопеч: „Малко са му безпочвени твърденията, тъй  като и двете населени места, и Църквище и Карлиево, ще искат да направят референдум. До тук споменатите, Църквище някак си изчезва. Там пък кой е бил агитаторът или инициаторът? Тоест говори се с недомлъвки. Другото, което е: Петя Чолакова е медийна личност и не би следвало въобще да се замесва в един такъв оперативен проблем. На последно място – в крайна сметка има цял закон по въпроса, в който недвусмислено и категорично се заявява, че всъщност трябва да има инициативен комитет от жителите на съответните населени места. Тези жители и техните представители в този комитет и за този референдум, нямат нищо общо нито с Петя, нито с г-жа Радева, нито пък с общината като цяло. До колкото обвиненията са за това, че секретарят на общината е подготвил документите, също е полу-истина. Да, идваха представителите на тези инициативни комитети, за да поискат информация за това каквъв е закона и каква е подредбата и стъпките, които трябва да направят. Разбира се, ние ги дадохме, както сме го правили за всеки, който има желание да научи нещо ново, но от там насетне да се говори за агитация – не бих казал, че това е сериозно твърдение. Още повече, на срещите, на които съм канен в двете населени места, аз винаги съм казвал, че трябва много добре да си помислят хората, когато правят референдум дали наистина искат да дойдат към Челопеч. Да, тук имаме финансова възможност, нещата са подредени, ясно е за целия район, че горе-долу добре си живеем в Челопеч. За да може да постигнем този стандарт има и правила. Това, което виждам, че липсва в повечето общини, не само в района. Какво означава това? Ако дойдат тези населени места към Челопеч, не само ще имат привилегия, но ще имат и доста сериозни ангажименти и задължения. Те трябва много добре да си помислят, дали тези задължения и ангажименти, които аз съвсем накратко  обясних на тези срещи, няма да са повече, отколкото желанието им да получат някаква финансова подкрепа и да живеят по-добре или в по-добра среда.

Кметът Кесяков отново акцентира върху това, че ако се стигне до присъединяване на Църквище и Карлиево към община Челопеч, жителите им не само ще получат известни облаги, но и ще трябва да спазват строги правила.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"