Кметът на Антон с инициатива по озеленяване

 

Ръководството на община Антон в лицето на кмета Андрей Симов започна мащабна инициатива по озеленяване и облагородяване на населеното място. Започна засаждане на нови растителни и дървесни видове в парковото пространство, центъра на селото, по централната улица и навсякъде, където терена го изисква или  позволява. По думите на Симов акцентът през тази година ще е насочен към облагородяване на селото и подобряване на облика му.

Андрей Симов: “Смятам, че стоте дни на кмета вече изтекоха. Крайно време е всеки един от колегите, които са на местно ниво, да покажат видими резултати за гражданите, очаквания за програмата, която са предложили предизборно, изобщо, какъв е планът за действие в мандата. Аз реших да започна от визията на селото. Смятам, че имаме достойни европейски села на територията на Средногорието и те го доказаха в изминалите десетина години. Затова реших да въведа един по-модерен начин на озеленяване на нашето село. Сигурен съм, че ще има една част от гражданите, които няма да годуват за премахването на някои от дърветата в Антон. Да, те са вековни, но в същото време са и опасни и много стари, не изглеждат добре и не им е мястото там. Давам пример, ще ви заведа в момента в нашия парк, страхотна паркова зона, но има много дървета, които мястото им вече не е там. Няма нужда един кмет да се притеснява за своите граждани. Имахме бедствено положение само преди няколко месеца. В течение на интензивните ветрове, имахме страшно много паднали дървета в парковата зона. Решихме да се подсигурим за следващ етап да няма такива, затова решихме да изкореним абсолютно всички, които застрашават живота на хората, не изглеждат добре или не им е мястото там. На тяхно място ще облагородим площите с нова зеленина, нова растителност, нова трева, нови беседки, нови пейки, които до момента не ги е имало. Цялото това нещо няма да струва на данъкоплатеца нито стотинка.

 

Изсичат се някои изсъхнали или опасни дървета за да се осигури спокойствие на жителите. Дървесината от тях, обаче, ще се използва за направата на нови пейки, беседки и други увеселителни съоръжения. На мястото на изсечените около 20 дървета са засадени нови 40. Предстои засаждането и на още дървета от различни видове на различни места.

Андрей Симов: “След това ще Ви покажа новата растителност, която очаква да бъде засадена след Великденските празници по цялата главна алея на селото, която е 2 километра. До момента, в последните 3 дни, вече са засадени нови 40 борчета, 40 елхи, които са сибирски. Те са засадени на места, на които не е имало нито едно дръвче до момента. На мястото на всички изсечени в парковете дървета, ще се засадят пак нови.

Репортер: “Какво точно ще садите?”

Андрей Симов: “Дърветата са много интересни. Те са нов вид - непознат до момента за Антон, но са интересни като имена, затова ще Ви ги изброя. Тази разстителност, която е декоративна и няма голяма коренова система, но в същото време не прави шума, няма израстъци, които да затрудняват почистването на Антон, са нов вид японски дръвчета, които са: 3 бр. лейландии бонсай, 20 бр. рубини, 7 бр. кълбовидна череша, 3 бр. кипарис лейландии, 9 бр. японска вишна, 6 бр. червенолистна слива, 3 бр. хибискус, 1 бр. магнолия и 40 бр. сибирски елхи. Това е за тази година, което сме предвидили. Смятам всяка година до края на мандата ми да засаждам по толкова дръвчета от такъв тип, за да променим облика на Антон.

Кметът заяви, че това няма да струва нищо на данъкоплатците, тъй като парите за озеленяването ще бъдат от спестявания в бюджета.

Андрей Симов: “Тези неща, които се случват в момента, с новото озеленяване на парковете, с монтирането на улични табели, не са пари от бюджета. Това са непредвидени приходи за общината, които са от несъбрани задължения и считано от 1 март по-ниска такса за данък смет към РИОСВ. Общината ще акумулира към бюджета около 8 хиляди лева, грубо, допълнителен приход от спестявания, на стойност нашето ново озеленяване, което ще струва около 8 хиляди лева, но Антон ще има съвсем различен облик. Ще се насадят 100 нови дръвчета, които смятам, че са прекрасни.

 

С промяната на облика на Антон кметът Симов се надява да осигури комфорна и приятна обстановка за своите съграждани. Кметът Симов обеща да засажда по 100 нови дръвчета в селото всяка следваща година от мандата си.

Публикувана на: 2020-04-16
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Документален филм
 • 17:50 - Научно-популярен филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Документален филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"