Копривщенци излязоха на протест

 

На 22 септември, в Деня на Независимостта на България, голяма група копривщенци излязоха на протест заради нерешени с години проблеми с водопровода и канализацията на града-музей.

Протестиращите затвориха Подбалканския път при разклона за Копривщица за около час и половина, но на всеки половин час пропускаха колоната от автомобили за да не създават огромна опашка.

Припомняме, че протестът беше организиран от общинските съветници в Копривщица, които преди това и заедно с кмета на общината бяха внесли голяма подписка с искания към държавните институции за разрешаването на проблемите, но за пореден път държавата неглижира исканията на хората.

Проблем от години има както с водопровода, който е етернитов и морално остарял, така и с канализационните тръби, които при развитието на Копривщица в сферата на туризма, не могат да поемат отходните и дъждовни води, поради запушвания и повреди.

Чрез протеста хората искат да бъдат чути и търсят съдействие за подмяната на остарялата водопроводна и канализационна мрежа, сподели кметът на община Копривщица Бойка Дюлгярова: Общината няма възможността да подмени водата и канал, поне в централната градска част, където всичко се излива в хотели, ресторанти, къщи за гости, в частни домове. Знаете, че повечето къщи в Копривщица са от местно и от национално значение, паметници на културата. Направени са от глина, а в същото време ежемесечно, ежеседмично ги наводняваме, пълним темели, мазета. Канала върви по улицата. Няма вече на къде. Аз съм кмет вече от една година и десет месеца близо, писала съм до всички институции, министерства, президент, но отговорите са уклончиви – „ако има пари“, „ще видим…“, „раздробете си и ще ви предвидим“. Разговаряйки с кметове, които са били преди това казват „те всяка година ни обещаваха“. Водата и канала в Копривщица са от 1965-та година. На места канал въобще няма, това го знаят много добре и ВиК и всички други които са имали интерес и са обърнали внимание. Вече 20 години детската градина е постоянно пълна с градския канал. Няма на къде, просто без помощта на държавата и без отношение, няма как да се случи.

Председателят на ОбС-Копривщица и бивш кмет Любомир Цеков изрази съжалението си, че през годините държавата само е давала обещания на града без да ги изпълнява: Всяка година ни обещават, че ще бъдем включени в следващия бюджет на държавата, но ни прехвърлят от институция на институция – околна среда, Министерство на регионалното развитие, Министерство на културата. В града ни водопровода и канализацията са от 60-те години. Всеки ден стават по 3 – 4 аварии. Имаме над 100 къщи за гости и хотели, неприятно е.  Копривщица не е само на копривщенци, а на цяла България. Така че това е последната ни надежда – да протестираме, и ще протестираме докато не бъдем приети и не седнем на масата с институциите и нашия проблем поне от части не бъде разрешен.

Общинският съветник Стоян Павлов сподели, че зад протестиращите стоят огромен брой подписи от жителите на Копривщица: Този протест тук е в следствие на една голяма подписка, в която се подписаха над 1200 души, които са за подкрепа на Копривщица. Ние я изпратихме до всички институции на държавата ни, които са в управлението и никой не отговори директно, как ще ни помогне, ще ни бъде ли помогнато. Всички отговори, които получихме бяха уклончиви – „евентуално“, „може би“, „в бъдеще време…“. Ние искаме решение тук и сега и ако не го получим, това няма да е последния протест, това е началото. Днес сме тук и сме мирни, когато станат повече коли ще ги  пускаме да минат, не искаме да правим големи опашки, но следващия път ще направим пълна блокада и това е само началото.   

Съветник Павлов опроверга и появилата се информация в някои интернет сайтове, че протестиращите са сплашвани от органите на полицията: От МВР имаме пълно съдействие. Излезе фалшива новина, че имаме сплашване и нещо подобно. Да, подписахме протокол с който обещахме, че ще спазваме всички противоепидемични мерки, че няма да нарушаваме обществения ред и обещахме също, че ние не сме тук да направим опашка от Пирдоп до Карлово, а сме тук да бъдем чути.  Ние не искаме да правим безредици, не искаме да правим проблеми, единственото което искаме е да получим някакво съдействие по нашия проблем, който не е от вчера.

Кметът на града Бойка Дюлгярова изрази надеждата си, че държавата ще помогне на града-музей, защото той е на цяла България: Попитаха един родолщбив българин „Какво е за теб България?“, той каза „За мен България е Копривщица“, не знам ако се грижим така за България до къде бихме стигнали.

Протестите не са политически и ще продължат и в бъдеще ако държавата отново не реагира.

 

Публикувана на: 2021-09-23
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Документален филм
 • 17:50 - Научно-популярен филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Документален филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"