Кукери гониха злото от Чавдар

 

В съботния ден – на 23 март, в центъра на село Чавдар се проведе единадесетият кукерски фестивал „Кукери на гости в община Чавдар”. Събраха се множество жители и гости за организираното събитие. Водещ на празника беше Панка Илиева.

Предвестниците на пролетта - кукерите, със звъна на своите чанове, прогониха злото. Кукерските игри на Сирни Заговезни са специфичен пролетен ритуал ознаменуващ края на зимата и началото на пролетта. Хората се обличат в страховити костюми от животинска кожа, слагат зловещи маски и се окичват с големи звънци.

Карнавалът по повода започна с домакините към читалище „Надежда”, с. Чавдар, които представиха новия си танц, преоблечени като послушници и органи на реда. Те танцуваха под звуците на африканската песен Йерусалема, станала символ на надеждата за здраве, мир и обединение.

Последва дефилето на страшни костюми, като първи се представиха малчуганите - индивидуални участници от района. Специално от кмета Григор Даулов малките кукери получиха награди.

На отбелязването на Сирница в Чавдар гостуваха множество кукери от близо и далеч. Обичаите и ритуалите за празника представиха кукерите към читалище „Христо Ботев” село Столетово, община Карлово, групата към читалище „Борис Беров” село Тъжа, община Павел баня, кукерският състав „Деведжии” от село Лесново, община Елин Пелин и приятелите от кукерски клуб „Златните кукери” към читалище „Труд и постоянство” село Челопеч. Всички показаха своите най-добри изпълнения и прогониха злите сили. Присъстващите се насладиха на богат репертоар от обичаи и ритуали като заораване, сеитба, посрещане на пролетта и прогонване на лошотията.

Карнавалът нямаше конкурсен характер и всички участващи групи получиха от кмета на общината Григор Даулов тематична статуетка, парична награда, питка и вино.

Празникът завърши с общо хоро под съпровода на изпълнения на Невелина Сараджова.

 

Публикувана на: 2024-03-25
Добавена от: Иванка Господинова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"