Кукери от Челопеч участваха в Рогачовден в Оборище

2020-02-25 14:43
 

На 23 февруари кукерски клуб "Златните кукери" и танцов състав "Българче" към читалище "Труд и постоянство 1901" - Челопеч взеха участие в кукерския карнавал "Рогачовден" в село Оборище, община Панагюрище. Това съобщиха от кукерския клуб.

В село Оборище традиционно Месни заговезни се посреща като Рогачовден. На този ден младежите правят рогач (името му идва от елените рогачи). Той се носи от 10-12 младежи. Около него играят цигани и дервиши - основно мъже. Всичко това символизира краят на дългите зимни нощи и пробуждането на земята. Така се гонят и злите духове.

Стотици кукери от страната и района се събраха в Оборище, за да прогонят злите сили. Злото гониха и членове на челопешките златни кукери, подкрепени от танцьорите от „Българче”. Всички участници преминаха в шествие по улиците с танци и наричания за здраве и бяха аплодирани от стотици жители и гости на Оборище.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"