Кукерският клуб в Мирково отбеляза 10 години

 

На 17 март, в Спортен комплекс „Мирково“, с. Мирково, се събраха множество гости за отбелязването на празника Сирница. За поредна година в селото се проведе традиционният кукерски фестивал, който имаше и конкурсен характер. Празникът събра голямо множество от хора - жители и гости на Мирково. Празникът започна под звуците на Мирковската духова музика. Водещ на карнавала беше Пепа Узунова. Тя представи журито, което оценяваше маскираните.

Кметът на общината Цветанка Йотина поздрави присъстващите.

Пред публиката дефилираха множество малки и големи участници в индивидуални и групови изяви. Те събираха множество аплодисменти от публиката за оригиналността и всеотдайността си при изработката на костюмите. Най-атрактивни бяха груповите изпълнения. Дамите от Танцов клуб „Мирковско хоро“ отново бяха актуални и представиха „Буболечка гювеч“.  Кукерска група към читалище „Христо Ботев“ с. Мирково представиха сценката „Седянка“. Кукерите изпъдиха дявола, пресъздадоха как се крадат хубави моми и момци. Всички участници получиха лакомства.

След конкурсната част програмата продължи с участието на гостуващите кукери от кукерска група "Джамалджии", с. Жабокрът, общ. Кюстендил към НЧ “Пробуда 1928“ . Последва и гостуващото изпълнение на кукерски клуб „Златните кукери“ Челопеч и танцов състав „Българче“. Те пресъздадоха обичая прошка, ламкане, заораване, сеитба, въртене на оратник и прескачане на огън. Техните хлопки дълго огласяха спортния комплекс.

Тази година е специална за кукерския клуб в Мирково. Той отпразнува 10-годишния си юбилей. По случай празника си те бяха поздравени от членове на клуб „Поп Недельо“ със залп на черешово топче. Членовете на клуба бяха подготвили нови маски и костюми, които за първи път представиха пред публика. Те задълбочено пресъздадоха обичая „Заораване“. В първия юбилей на клуба специално участие взеха дамите от Танцов клуб „Мирковско хоро“, младежки духов оркестър „Мирковски орли“. Кукерският клуб вече има и ново име. Те се наричат кукерски клуб „Сурат“ с. Мирково. По случай празника си ръководителят на клуба Илия Лалчев получи специален подарък от ръководителя на „Златните кукери“ Делян Джунев. Двата клуба заедно разлюляха звънци и огласиха на длъж и на шир.

Кметът Йотина също поздрави мирковските кукери с рождения им ден, изказа благодарност и на двата клуба за добрите им съвместни изяви и заяви, че с лични средства осигурява екскурзия на двата клуба в рамките на България.

Празникът продължи с извиване на дълги хора. Журито оцени и награди всички участници в карнавала, като най-атрактивните участници получиха парични и предметни награди, осигурени от общината.  Привечер в центъра на Мирково отново се събраха жители и гости за запалване на заговезния огън. Кукерите от кукерски клуб „Сурат“ с кукерски игри и факли запалиха обредния огън. Под звуците на Мирковската духова музика се извиха дълги хора около огъня. От общината бяха подсигурили вино и халва за присъстващите.

 

Публикувана на: 2024-03-18
Добавена от: Нонка Клюнчева
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"