На Трифон Зарезан в Чавдар зарязаха лозето

 

На днешния ден, православната църквa почита пaмeттa нa cвeти мъчeник Трифoн. Денят е известен като Трифон Зарезан. Cпoрeд бългaрcкитe нaрoдни трaдиции Cвeти Трифoн e пoкрoвитeл нa лoзaритe, винaритe и кръчмaритe.

За поредна година, в Чавдар извършиха ритуала по зарязване на лозите. В деня на Свети Трифон Зарезан - 1 февруари, зарязаха лозето на Лукан и Николина Лулчеви. В обичая участваха кметът Григор Даулов, домакинът и неговите близки. Както повелява традицията в Чавдар, стопаните, техните семейства, съседи и гости от общинска администрация, служители на читалище «Надежда» и приятели пристигнаха на лозето на Лулчеви.

Преди да бъде извършен водосвета, отец Хаджи Недко Бръмбаров използва случая и подари икона на Иисус Христос на кмета Григор Даулов в знак на благодарност за организираното му тържество по случай 40 години служба в Чавдар.

Отец Недко, подпомогнат от Никола Бръмбаров, отслужи тържествен водосвет и нарече за здраве, плодородие и берекет. Той благослови всички присъстващи.

Кметът Даулов поздрави с празника и благодари на свещеника за подаръка. Отец Недко Бръмбаров също благодари от своя страна.

/Григор Даулов, Недко Бръмбаров/

Самодейци приветстваха всички и припомниха обичаите и традициите на този ден. Женският хор «Китка», с ръководител маестро Кузман Кузманов, поздрави с песни с пожелание за берекет и добра реколта.

Кметът Даулов и собственикът на масива зарязаха лозето и го поляха с вино за берекет. Вдигнаха наздравица и пожелаха пълна с урожай година. Както всяка година, домакините почерпиха гостите с греяно вино, питка със сол и мед, баница и други домашно приготвени деликатеси. На днешния ден прaзнувaт хoрaтa, кръcтeни Трифoн, Рaдкo, Рaчo, Лoзaн, Грoздaн, Вeceлин, Вecкo и дaмcкитe им прoизвoдни. Честит празник!

 

Публикувана на: 2024-02-01
Добавена от: Нонка Клюнчева
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"