ОИК-Пирдоп стартира процедура срещу кмета на Пирдоп

 

На 11 февруари Общинската избирателна комисия в Пирдоп проведе заседание след подаден сигнал до нея. На заседанието присъстваха Секретарят на община Пирдоп, членовете на комисията и медии.

Сигналът е подаден от Антоанета Мечкарова, общински съветник и координатор на ПП ГЕРБ в Пирдоп. В сигнала до ОИК се съобщава, че кметът на община Пирдоп не е спазил изискване в закона в едномесечен срок след избирането му да не притежава собственост в търговски дружества.

Заседанието на комисията беше ръководено от зам.-председателя й Петър Чобанов. Присъстваха всички членове на комисията с изключение на председателят й Димитрина Николова, която отсъстваше заради ангажимент.

Председателстващият представи накратко получения сигнал и даде думата на Елисавета Вуковска, която е член на комисията и юрист по образование. Вуковска много подробно и ясно разясни на колегите си законовите изисквания по казуса и представи примери от съдебната практика.

Изяснено беше, че кметът на община Пирдоп Ангел Геров е имал задължението в едномесечен срок от избирането си в края на 2019 година да прехвърли на други лица собствеността си в търговски дружества – юридически лица и да заличи търговски дружества, които са Едноличен търговец.  Направената проверка в Търговския регистър показва наличието на незаличено дружество – едноличен търговец, собственост на Ангел Геров.

Общинската избирателна комисия взе решение да предостави 14-дневен срок на кмета на община Пирдоп Ангел Геров да предостави обяснения и документи по казуса.

Ако кметът Ангел Геров не успее да докаже убедително, че е спазил изискванията на закона, Общинската избирателна комисия може да вземе решение за отстраняването му от длъжност и да бъдат насрочени частични избори за кмет в община Пирдоп. Всяко решение на комисията може да бъде обжалвано пред Административен съд.

Публикувана на: 2021-02-12
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Седмична анкета


Ще се възползвате ли от "зеления коридор" за поставяне на ваксина срещу "Ковид-19"?
Да, ще го използвам
Да, но ще изчакам още
Не, няма да го използвам
Въобще няма да се ваксинирам
Не мога да преценя

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Документален филм
 • 17:50 - Научно-популярен филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Документален филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"