Откриха STEM център в СУ-Златица

 

Вчера, 2-ри ноември, официално беше открит STEM центъра на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Златица. Водещите на събитието представиха официалните гости – Мирослав Братоев – старши експерт «Обществени науки, гражданско образование и религия» в Регионално управление на образованието - София област; Любомир Цветков – председател на ОбС-Златица и общински съветници; Веселин Василев – председател на обществения съвет към училището; проф. д-р инж. Илия Гърков – старши вицепрезидент оперативни дейности в Европа на „Дънди Прешъс Металс“; д-р инж. Сергей Михалев – гл. инж. «Технически служби» в „Дънди Прешъс Металс“; Анка Шопова – ръководител отдел „Връзки с обществеността“ в рудника край Челопеч; Ивайло Георгиев – ръководител „Връзки с институциите“ в „Аурубис България“; Драга Сапунджиева – кординатор «Социални проекти и информационно обслужване» в медодобивната компания; Виолета Василева – старши специалист «Комуникации» в компанията и Рудолф Вангервег – дългогодишен преподавател по природни науки, партньор и приятел на учебното заведение.

STEM центърът е изграден по национална програма на МОН – Изграждане на училищна STEM среда. Функционирането му цели да мотивира и повиши интереса на учениците към индустриите в района базирани на вискоте технологии. Директирът на учебното заведение – Емилия Микова приветства присъстващите и представи подробна информация за новоизградения център.

/Емилия Микова - приветствие/

Привтствие към присъстващите отправи и Мирослав Братоев.

/Мирослав Братоев - приветствие/

STEM центърът беше официално открит с прерязване на лента от Мирослав Братоев, Ивайло Георгиев, Емилия Микова и Илия Гърков. По стара българска традиция, гостите бяха посрещнати с питка и сол. Още преди да разгледат центъра, пред гостите беше направена демонстрация на робот, който изпълняваше различни команди подадени му от смарт телефон. Самият STEM център е място с уникална среда и авангарден дизайн, пространство за неформално учене. Това е място за създаване на творчески идеи и техните реализации. Две стари класни стаи и една тераса са превърнати в едно общо място за преживяване и учене. Обособени са най-малко 4 зони, които преливайки една в друга имат своята функционална специфика. В залата е разположена разнообразна техника от последно поколение – лаптопи, графични таблети, стационарни компютри, 3D принтери, роботи и др. Ученици от всички класове и техните преподаватели направиха множество демонстрации на различни приложения и софтуери, които използват. Дейностите в центъра са насочени към овладяване на професии на бъдещето, свързани с технологии и креативно мислене. Центърът ще бъде използван и за подкрепа на децата със специални образователни потребности. Всички учители са преминали обучителни курсове и имат базисни умения за работа с информационни и коминикационни технологии, както и облачни такива. Всичко което учениците демонстрираха впечатли силно гостите.

Официалното представяне на центъра завърши с театрализации на приказките „Тръгнала баба за дренки“ и „Дядовата ръкавичка“ в изпълнение на най-малките възпитаници на учебното заведение.

 

Публикувана на: 2022-11-03
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален филм
  • 20:30 - Игрален филм
  • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"