Отвориха лекарски кабинети в Църквище, Карлиево и Петрич

2020-07-08 17:20
 

Днес - 8 юли, община Златица  организира среща с медии по повод изграждането на здравни кабинети в трите населени места Църквище, Карлиево и Петрич. По думите на кмета Стоян Генов идеята е на самите жители на селата. Той разказа, че община Златица в партньорство с предприятията в региона е успяла да го реализира. Направена е реконструкция на помещенията. Закупено е ново оборудване. Заради липсата на адекватен транспорт по селата, това е възможност за живущите там да имат сигурност и да разчитат на първа помощ при нужда. Кметът изрази благодарност към общинска администрация за създадената организация при работата по кабинетите, към големите предприятия в района за осигурените средства за наемане на здравни лица и за ремонт на кабинетите в Карлиево и Петрич. Община Златица финансира със собствени средства близо 8 хиляди лева за ремонт на кабинета в Църквище. Медицинското оборудване и консумативите са на стойност около 5 хиляди лева и включват медицински шкафове, кушетка и лекарства от първа необходимост. Необходимите средства вече са налични в общинския бюджет и има сключени договори с медицински лица. Генов обясни, че в кабинетите ще могат да практикуват и специалисти, каквато практика е имало до момента и то безплатно за пациентите. В кабинетите ще работят пенсионирани фелдшери с дългогодишен опит в здравната система на Средногорието. Те ще работят по 4 часа на ден в диапазона от 8 до 12 часа, като при необходимост ще имат възможност да преглеждат и извън работно време.

Стоян Генов – кмет на община Златица: “В Петрич здравната служба е по-голяма. Тя обхваща два кабинета, които са разположени в училището. Там ще работи Сали Уруч, който си е жител и на населеното място. В Църквище здравният кабинет ще се обслужва към този момент от медицинска сестра, която е част от екипа медицински сестри, който обслужва училищата и детските ни градини. На по-късен етап там ще търсим решение също с фелдшер. В Карлиево - Мария Николова, която е дългогодишен фелдшер в техникума. Всъщност, тя е работила и преди време там в здравния кабинет.”

Последва обиколка на кмета по селата. Той се срещна с жители, които изразиха задоволство от обновените кабинети, а медицинските лица споделиха, че за няколко дни откакто функционират, в кабинетите са се записали за преглед над 60 човека.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"