ОУ-Чавдар отпразнува 150 години

 

На най-светлия и най-български празник - Деня на славянската писменост и българската просвета и култура - 24 май, ОУ «Св.Св.Кирил и Методий» - Чавдар отбеляза 150 години от създаването си и 173 години просветно дело в селото. Празникът започна в двора на учебното заведение с тържествено откриване на юбилейна плоча. На събитието присъстваха кметът на общината Григор Даулов, почетният гражданин на Чавдар и бивш кмет Пенчо Геров, началникът на РИО-София област Росица Иванова, експерти от МОН, представители на едрия бизнес в района, партньори на училището, преподаватели, ученици, граждани. Върху каменна морена в двора на училището беше поставена юбилейната плоча, която да напомня, че преди 150 години е основано училището. Пред строй на ученици знаменосци, директорът на училището Мария Дурчева приветства всички и официално откри плочата. Отец Марин отслужи тържествен водосвет и поръси всички за здраве и успехи.

Официалното събитие продължи в читалище «Надежда». С шествие, превождано от духовия оркестър «Мирковски орли», всички се отправиха към културната институция.

Салонът на читалището се изпълни с многобройна публика за официалното честване на годишнината. Прозвуча химна на Република България. Бяха посрещнати училищното знаме, носител на орден първа степен „Кирил и Методий“ от випуск 1974 година, и училищното знаме от випуск 2024 година. Последното знаме на училището беше предадено на следващия випуск. Прозвуча химна на просветата „Върви народе, възродени“ в изпълнение на преподаватели.

Приветствия по повода отправиха директорът Дурчева, кметът Даулов, председателят на общинския съвет Мария Томева и Росица Иванова. Бяха прочетени поздравителни адреси от национални и местни институции. Поздравителни думи отправиха още бивши учители, които споделиха задоволството си от работата в училище. Последва своеобразен строеж на виртуалното училище „Св.Св. Кирил и Методий“ тухла по тухла като започна от знанията.

След официалната част публиката се наслади на празничен концерт на възпитаници на училището юбиляр.

 

Публикувана на: 2024-05-27
Добавена от: Иванка Господинова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 11:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 1
 • 13:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 2
 • 15:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 3
 • 17:00 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия 1
 • 18:50 - Телевизионен сериал
 • 19:40 - Информациона емисия 2
 • 19:50 - Телевизионен сериал
 • 20:40 - Информационна емисия 3
 • 20:50 - Телевизионен сериал
 • 21:40 - Информационна емисия 4
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:30 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"