Пирдоп отпразнува за 129-ти път

 

Пирдопчани и гостите им се събраха за 129-ти път в местността „Еленско“, където на поляните в подножието на Еленската базилика, отпразнуваха празника на община Пирдоп.

Сред гостите на празника бяха делегация от градска община Палилула, гр.Ниш, Сърбия, кметовете от съседни общини Григор Даулов, Андрей Симов, Цветанка Йотина, Алекси Кесяков, общински съветници от ОбС-Пирдоп, представители на държавни институции и други.

Началото на празничната програма беше дадено от Ансамбъл „Средногорци“ с ръководител Цветина Грамова. Певците, инструменталистите и танцьорите направиха своите изпълнения от сцената и пред сцената.

В официалната си реч кметът на община Пирдоп Ангел Геров припомни, че пирдопчани от много години отдават почитта си пред Свети Пророк Илия на това място, заредено с енергия и история.

/интервю с Ангел Геров – кмет на община Пирдоп/

Гостът Бранислав Вучкович, кмет на градска община Палилула, гр.Ниш, Сърбия приветства присъстващите като припомни, че двата народа имат общи православни ценности.

/интервю с Бранислав Вучкович - Сърбия/

В официалната част беше обявено, че паричната награда на почетния гражданин на община Пирдоп д.и.н. Иван Иванов по негово желание ще бъде връчена на изявен пирдопски ученик. Наградата получи Ивайло Баев от 5-б клас на СУ „Саво Савов“ за постигнатите от него изключителни резултати по математика в международното състезание „Европейско кенгуро“. Кметът Геров връчи наградата за Ивайло.

От сцената бяха оповестени множество получени поздравителни адреси за празника – от Президента на Република България, от ръководителите на компаниите „Аурубис България“, „Дънди Прешъс Металс“, „Геотехмин“, „Елаците-Мед“ и „Асарел Медет“, от общините Чавдар, Мирково, Панагюрище, Костенец, Бобов дол и много други.

По традиция отново бяха представени няколко пирдопски тутманика, които бяха оценени от жури. Известният телевизионен водещ и кулинар Ути Бъчваров обяви наградите за приготвянето на вкусното пирдопско ястие. Награда за „най-добре изглеждащо ястие“ получи Мария Минчева. Награда за „класически тутманик“ беше присъдена на Росица Павлова. Награда „Най-иновативен тутманик“ получи Даниела Дойнова. Голямата награда за пирдопския тутманик през 2022 година беше присъдена на ястието на Мария Иванова.

В големия казан на Ути Бъчваров, за поредна година, се приготвяше курбана за здраве. Майстори бяха както Ути Бъчваров и екипа му, така и местни майстори на вкусното ястие, което по-късно беше раздадено на присъстващите. Отец Недко в съслужие с отец Спиродон отслужиха тържествен водосвет, с който осветиха празничния курбан. Те поръсиха със светена вода официалните лица и гостите на празника.

Община Пирдоп беше организирала „щура лаборатория“ – място, където аниматори забавляваха децата с научни експерименти с течен азот, сапунени балони и други.

Празничната музикална програма продължи с изпълненията на оркестър „Калофер“.

Истински фурор предизвика гост-изпълнителя от Сърбия Бобан Здравкович – известен на поколения българи сръбски певец. Той изпълни едни от най-неостаряващите си хитове и предизвика публиката да се весели.

Празникът продължи до късния следобед.

 

Публикувана на: 2022-07-25
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"