Платен репортаж: Чавдар реализира проект за управление на отпадъците

 

На 16 ноември в Чавдар се състоя заключително събитие по проект „Демонстрационен проект за управление на отпадъците в община Чавдар” с бенефициент община Чавдар, финансиран съгласно договор за безвъзмездна финансова помощ, по Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020г. Събитието се проведе в салона на читалище „Надежда” в селото.

Припомняме, че проектът се реализира в последните месеци и включва дейности по намаляване на количеството битови отпадъци и разделното им събиране. За целите на проекта в селото бяха доставени компостери и съдове за разделно събиране. С поредица информационни срещи, жителите на Чавдар бяха информирани за проекта, неговите цели и ползата от компостирането и разделното събиране на битови отпадъци. Тогава хората имаха възможността да се запознаят с ползите от дейностите и да заявят участието си в кампанията. По-късно самите компостери и кофите за разделно събиране бяха раздадени на желаещите да се възползват от тях. Около 300 жълти кофи за разделно събиране и около 450 компостера бяха раздадени на домакинствата.

На заключителното събитие по проекта присъстваха ръководители на проекта, кметът на община Чавдар Григор Даулов, общински служители, преподаватели и ученици от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, представители на местни институции, медии.

Кметът на община Чавдар Григор Даулов приветства всички и сподели задоволството си от реализацията на проекта.

Григор Даулов: Здравейте! Добре дошли на това събитие, което е свързано с нашия „Демонстрационен проект за управление на отпадъците в община Чавдар”. Знаете, той започна преди година. Активните дейности бяха през тази година. Почти е приключило раздаването на съдовете за разделно събиране, на компостерите. Останаха няколко домакинства, които по принцип не са открити на адресите, така че го извършваме събота и неделя. Мисля, че ефектите от този проект тепърва ще бъдат видяни. В тази връзка искам да благодаря на екипа на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Чавар, които ме поканиха миналата седмица на един открит урок свързан с тази тема. Мисля, че проведохме един много интересен разговор с децата. Те разбраха основните ползи от това да се грижим за нашата природа, защото това е нашият дом, това което ни заобикаля и най-важното което е – те се включиха активно в този проект. След малко ще видите едни неща, които те изработиха от отпадъчни материали, от отпадъци, като идеята беше те самите да видят, че отпадъците не са нещо, което трябва да бъде хвърляно в природата, а това е един ресурс, който може да бъде използван отново и отново. Това беше идеята на тази дейност, така че благодаря на всички, че днес дойдохте и мисля, че тепърва започва този проект и във времето ще видим колко той е бил успешен и доколко ще бъдат намалени отпадъците в Чавдар и ще бъдат увеличени тези, които ще бъдат рециклирани.

Ръководителят на проекта Костадин Костадинов изрази задоволство от ангажираността на всички в общината.

Костадин Костадинов: Самата конференция тук е тематично наименована „Бъди модерен и мисли в зелено“. Това беше идеята да се стимулира малко съзнанието, самосъзнанието на децата, на подрастващите. Да се възпитават извън общата цел, която и г-н Даулов обърна внимание за компостерите, рециклирането на отпадък, разделното събиране. Това беше малко по-второстепенната линия за проекта, но надявам се по-главната в едно по-дългосрочно бъдеще, именно да се възпитат едни такива навици в децата, че дори рециклираният материал не е задължително да отиде на боклука, а от него може да се направи нещо модерно.  

Специални благодарности бяха отправени към малките ученици от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” и техните преподаватели за участието им в специално организирания непринуден тематичен конкурс за изработка на коледна украса от отпадъчни материали. Децата и техните ръководители бяха изработили разнообразни украси за бъдещата празнична елха на селото от рециклируеми материали. За усърдието им малчуганите бяха поощрени с индивидуални и групови награди.

Крайната цел на проекта за управление на отпадъците в Чавдар е да се подобри състоянието на околната среда и да се намали депонирането на отпадъци на сметищата чрез рециклиране.

 

Публикувана на: 2021-11-16
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


>

Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Документален филм
 • 17:50 - Научно-популярен филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Документален филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"