Платен репортаж: Засадиха първото ново дърво в Златица

2020-10-12 17:11
 

Днес, на 12 октомври, когато се отбелязва деня на българската община в Златица дадоха символичен старт в изпълнението на проекта за подмяна на градката растителност.

Още в началото на месец юни кметът на община Златица Стоян Генов обяви намерението на ръководството на общината да подмени цялата остаряла и болна дървесна растителност по главните улици на града. Още тогава бяха наети ландшафтни архитекти и експерти, които изготвиха експертна оценка и проект за нова дървесна растителност в централната градска част.

Днес в западната част на града в присъствието на местните медии се събраха кмета на община Златица Стоян Генов, професор Атанас Ковачев, автор на проекта за подмяна на растителността и Стоил Димитров, представител на „Елаците-Мед“ и представители на общинската администрация, които заедно засадиха едно от новите дървета в Златица.

Днес в Златица се извършва нещо хубаво, сподели кмета Генов

Синхрон: „Със съдействието на компаниите „Елаците-Мед“ и „Геотехмин“ по програмата им „Българските добродетели и нашето зелено утре“, днес по двете централни улици „Софийско шосе“ и „Владислав Варненчик“ съвместно с екипа на компаниите и община Златица засаждаме 160 дървета, които компаниите и общината добавят към проекта за рехабилитация на трите улици – „Владислав Варненчик“, „Софийско шосе“ и разбира се „Розова долина“ като част от проекта“.

Новият облик на Златица съвсем скоро ще е видим, каза проф.Ковачев

Синхрон: „Преди няколко месеца бяхме поканени от кмета да направим фито-санитарна оценка на растителността. Тя беше в една пределна възраст – 50, 60, 70 години, половината от дърветата ако не и повече бяха силно повредени с механични повреди, гъби, патогени, болести, което означава, че те не могат да живеят така. Тяхната коренова система беше повдигнала бордюри, плочки. Дървото е жив организъм, който се нуждае от смяна. Чест прави на общинския съвет и на администрацията, че се решиха на тази важна стъпка“.

Проектът се осъществява в партньорство с четирите дружества от  „Геотехмин“, които осигуряват финасовите средства за новите дървесни видове и добороволен труд на свои служители. Проектът е част от Инициативата „Нашето зелено утре“ и „Българските добродетели“, изпълнявани от дружествата в групата.

Изключително сме доволни от партньорските отношения между нас, каза в приветствието си Димитров.

Синхрон: „Искам да благодаря на кмета на община Златица за много доброто партньорство, което ние реализираме между „Елаците-Мед“ и община Златица. Ние винаги сме били социално отговорни към общините, на територията на което ние развиваме своята дейност. Винаги сме отворени да помагаме на общините с каквото можем, така че това партньорство да бъде ползотворно и за двете страни“

Кметът Генов благодари и за усилията на администрацията в този проект.

Синхрон: „Благодаря на всеки един от тях, че са част от този мащабен проект в Златица и че нещата се случват. Разбира се, благодаря и на общинска администрация в лицето на главния инж.Иванка Ангелова, ръководителя на звено „Гора“ Гергана Сарафова, експерта в общинска собственост Мария Павлова и на цялата администрация, които днес също са тук, в този празничен за общините ден и участват в засаждането на дърветата“.

След символичния акт на засаждането на първото ново дърво, екипите с представители на рудничното предприятие и общинската администрация засадиха всичките 160 броя, предвидени за този етап от проекта.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"