Платен репортаж: Завършиха общите проекти на Златица и Дънди

 

Община Златица приключи успешно проектите, заложени в партньорската програма на общината с „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, и ги представи пред обществеността в завършен вид чрез местните медии. През годината бяха осъществени проекти в трите съставни села – Църквище, Карлиево и Петрич, които помогнаха за благоустрояването на населените места и по-приветливия им вид. Кметът на община Златица Стоян Генов припомни началото на сътрудничеството на общината с рудничната компания, изказа благодарността си за оказаното внимание и изрази надежда за бъдещи общи проекти.

Синхрон: Стоян Генов: „Партньорството ни започна още в началото на годината, когато заедно реализирахме инициативата да работим заедно. Това беше една идея, съвместна с г-н Гърков. Общинска администрация посети компанията и на място така се запозна с организацията, управлението на процеса и добрите практики, които компанията реализира. През годината компанията се включи в редица наши инициативи, традиционно подпомагна наши спортни клубове и други културни институции. В оборудването на полицаеския участък също така участва със средства за закупуване на офис техника, компютърни конфигурации. Имаше участие и в дейностите на стадиона в двора на Професионална гимназия „Златица“ и разбира се традиционната програма за партньорство, която“Дънди Прешъс Металс“ и община Златица реализират всяка година. Убеден съм, че и през следващата година тя ще продължи и след спечеления проект от страна на общината за реконструкция и рехабилитация на централните части на трите села, надявам се тази година програмата да бъде насочена и към града. Имаме вече съвместни идеи и инициативи, които компанията предлага в тази посока и използвам възможността да благодаря на компанията за политиката и социалната отговорност, която има и в частност към община Златица и екипа на общинска администрация, която за пореден път успя да организира и изпълни заложените в програмата дейности и проекти по предложение на живеещите в трите населени места.“

За да доведе проектите до завършен вид, във финансирането им се включи и община Златица.

Синхрон: Анна Ланкова: „Тази програма се осъществява за трите ни села – Карлиево, Църквище и Петрич в размер на по 17 хил.лева за всяко населено място. Тази година за Църквище сумата беше малко по-голяма, защото имаше остатък от предходна година. Всяка година по предложението на кметовете или кметските наместници програмата се приема с решение на общинския съвет дейностите, които ще бъдат заплащани от „Дънди Прешъс Металс“. Традиционно всяко населено място предлага дейности, свързани с асфалтиране на улици, строителни работи и важни обекти. Разбира се един обект за да бъде завършен абсолютно на 100% спрямо офертите на изпълнителите, се налага общината също да влага свои средства. В Църквище вложихме около 6 хил.лева, в Карлиево бяха около 3-4 хил. лева. Все пак това е според скромните възможности на нашия общински бюджет, но никога не сме отказали финансиране с наши средства към програмата на „Дънди“ наистина за да има зъвршен вид един обект“.

В Църквище беше ремонтирана и оборудвана пристройката, прилежаща към храм „Света Великомъченица Екатерина”, където ежегодно се отбелязва храмовия празник.

Синхрон: Стоянка Петрова: „Благодарение на инвестицията, която дава „Дънди Прешъс Металс“ на село Църквище беше реновирана тази година сградата, в която се празнува храмовия празник на село Църквище „Св.Великомъченица Екатерина“. Помещението е ползвано вече много години, но в този вид вече изглежда по друг начин – по-приветливо е. Дядо владика ни уважава всяка година, присъства на празника, раздава се традиционния курбан в това помещение и хората, които са идвали преди години и живот и здраве да продължат да идват да ни уважават, ще преценят какъв е новия облик на помещението. Така че използвам възможността да благодаря от името на кметския наместник г-жа Стойкова, от името на община Златица и от името на жителите на Църквище на дарителя „Дънди Прещъс Металс“, защото благодарение на тях сме направили много неща в Църквище.“

В Карлиево беше асфалтирана улицата под детската площадка в центъра на селото и беше извършен частичен ремонт и обзавеждане на сградата, където се помещават  кметството,  читалището и библиотеката.

Синхрон: Ненко Миндилов: „Във връзка с дарението от „Дънди Прешъс Металс“ по програмата за развитие на община Златица се направи тази година улица, която е дълга около 300 метра или 725 квадрата изчислени. При направата на тази улица имаше много дупки, които не беше ефективно да се направи само изкърпване, затове решихме да се направи цялостно асфалтиране. Другите пари, които бяха заложени по културния календар или по-точно за честване на празника нацърквата, празника на селото – това са 4 хил.лева, които не можехме да ги използваме за момента заради пандемията и решихме в последствие да закупим щори за салона, за кметството, за библиотеката и да се подмени един прозорец и една врата на едно складово помещение“.

В Петрич беше асфалтирана улицата край река Тополница, която беше разрушена от последното наводнение през 2014 година.

Синхрон: Мария Ангелова: „Тази година изкърпихме една цяла улица, която беше отнесена от р.Тополница през 2014 година при наводненията. Благодаря на „Дънди Прешъс Металс“, които всяка година ни дават средства поне да успяваме да изкърпиме част от уличните платна в селото“.

От ръководството на община Златица изразиха надежда за бъдещо ползотворно сътрудничество с рудничната компания.

Публикувана на: 2020-12-15
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Седмична анкета


Ако сте решили да си сложите ваксина срещу "Ковид-19", на коя ваксина ще се доверите?
На тези, одобрени от ЕС
Руската ваксина
Китайска ваксина
Българска ваксина
Няма да сложа никаква ваксина

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален филм
  • 20:30 - Игрален филм
  • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"