Премиерът уважи празника на Пирдоп

 

Министър председателят на Република България Стефан Янев посети Пирдоп и беше част от празника на града в местността „Еленско” в събота – 24 юли. В делегацията, водена от премиера, беше още заместник министърът на културата Пламен Славов и областният управител Радослав Стойчев. Официални гости на празника бяха още Ловчанският митрополит Гавриил и духовни лица, делегацията от Сърбия, водена от кмета на побратимения на Пирдоп град Палилула Братислав Вучкович, както и кметове на съседни общини, ръководства и представители на местни институции, фирми и спонсори. Високите гости бяха приветствани от кмета на община Пирдоп Ангел Геров и по стара българска традиция посрещнати с питка и сол и китка здравец.

От сцената кметът Геров се обърна към своите съграждани с най-сърдечни поздрави.

 

Ангел Геров – кмет на община Пирдоп: „Приемете моите най-сърдечни пожелания за здраве, радост и благополучие във всеки дом. Това, което ни събира в местността „Еленско” за празника „Св. Илия”, е традицията и чувството за принадлежност към една общност, която ни е скъпа и грижливо пази своите нрави и обичаи. На този празник всички, които са свързани с нашият град, независимо къде са днес, си спомнят за нашето малко, китно градче, което носи своята история. Има настояще, има и своето бъдеще. Историята му е написана, както се пише историята на един човешки живот – и с тъга, и с радост, и с усмивки, и със сълзи, с успехи и неуспехи, защото Пирдоп – това са хората, които са били преди нас и носим дълбоко в сърцата си. Да си спомним за тях и за съграденото от тях. Пирдоп сме и ние, които днес, с делата си създаваме облика на града, в който живеем и работим, градът, който обичаме. Пирдоп са и нашите деца. Децата ни носят нашето бъдеще и нашите надежди и ние сме длъжни да направим всичко възможно, за да поискат да останат тук, да се връщат тук или да си спомнят за Пирдоп. Нека покровителят на нашия град - „Св.Илия” ни закриля и занапред, подкрепяйки всяко добро начинание. Честит празник, Пирдоп!

 

Геров използва възможността да връчи специални благодарности към двама от най-безкористните и верни спонсори на Пирдоп през годините – бизнесмените Иван Иванов и Иван Велин. Те получиха от кмета плакети и подаръци. Официалната част на празника продължи с връчването на званието „Почетен гражданин на град Пирдоп” на д-р Пламен Стоянов. Председателят на ОбС-Пирдоп Васил Кафеджиев приветства всички, поздрави с празника и пожела здраве. Той съобщи решението на Съвета за удостояването с най-високото звание на града. Доктор Стоянов получи поздравление и комплименти и от кмета Геров. Министър председателят Стефан Янев се обърна към всички като пожела традициите да бъдат съхранени както правят хората в Пирдоп.

 

Стефан Янев – министър-председател на Р.България: „Позволете ми да ви поздравя най-сърдечно по случай вашия празник. Празник, който е един израз на уважение към традицията, на уважение към миналото и с поглед към бъдещето. Празник, който позволява не само да бъдат почетени традициите, но представлява и среща на поколенията. Предаването на традициите, предаването на това, което е закодирано в народната памет от поколение на поколение, е наш дълг и аз се радвам, че община Пирдоп се ангажира с такъв тип провеждане на празник, който представлява именно това. Радвам се от това, което виждам и от това, което чувам, че местната власт и гражданите на Пирдоп се стремят да решават по позитивен начин социални и икономически проблеми, така че да превърнат Пирдоп с всеки измил ден да става все по-добро място за живеене. Мястото, на което се намираме – „Еленската базилика” – връзката между античността, между традициите и между надеждата и бъдещето за една по-добра България утре, е това, което ни събира и ни прави истински българи. Още веднъж, от сърце – честит празник!

 

Ловчанският митрополит също отправи приветствие.

 

Митрополит Гавриил: „Честитя ви и аз празника! Трябва да си спомним за това, че на това място, някъде през 5-ти век е възникнал манастирски комплекс с църква, която е имала покровител – „Св.пророк Илия”. Самият Св.пророк Илия е живял някъде 900 години преди Христа, преди новата ера, но той е много известен, защото в своя живот е имал голяма ревност да слави Бога и да помага на хората да намират истинския път към Бога.”

 

В знак на приятелство и добросъседство, кметът на сръбския град Палилула поднесе искрени поздрави и подаръци.

 

Братислав Вучкович – кмет Палилула, Сърбия: „На всички жители на Пирдоп, весел празник и за много години.”

 

Премиерът и делегацията от официални гости използваха възможността да разгледат руините на Еленската базилика. На място д.и.н. Иван Иванов изнесе кратка беседа за историята на обекта. Премиерът Янев взе участие в оценяването на приготвените пирдопски тутманици, участници в традиционния конкурс. Съвместно с кмета Геров и председателя на журито известният шеф Ути Бъчваров, Янев опита и даде оценка на традиционните гозби. Докато се обработваха данните от оценяването, Янев се срещна „лице в лице” с гости на празника, разговаря с тях и се снима за спомен. Той дори инспектира приготвянето на празничния курбан на Ути Бъчваров и изрази задоволство от хубавата традиция. Междувременно танцьорите от „Илинден” изнесоха богата танцова програма, а момичетата на маестро Марияна Върбанова поднесоха музикални поздрави от китка с народни песни. След отговорната задача по оценяването на тутманиците, премиерът отпътува от Пирдоп със скромен подарък за спомен от кмета Геров.

Майстор-готвачът Ути съобщи резултатите от конкурса за пирдопски тутманик. Първо място за най-вкусен тутманик заслужи Мария Иванова. Второ място спечели Веселина Ненова, а трето – Делка Киричкова. За техните вкусни специалитети те получиха предметни награди. Бяха връчени и две специални награди. Наградата на кмета отиде при Горяна Борисова, а специалната награда за най-голям тутманик отиде при гост-майстора от Копривщица и кореспондент на „Средногорие Медия” в града – Елена Чумпова. Последва тържествен водосвет, отслужен от отец Недко и отец Антоний. Те благословиха курбана, който се готвеше в огромния тиган и после беше раздаден от общинските служители на всички присъстващи гости.

Празникът продължи с поздравителна програма от изпълнителката на народни песни Райна. Кметът Геров традиционно поведе правото хоро развявайки българския трибагреник. Музиката, доброто настроение и дългите кръшни хора под звуците на народни песни продължиха до късния следобед. Забавления не липсваха и за най-малките. Аниматори и примамливи лакомства от сергиите привличаха присъстващите малчугани.

 

Публикувана на: 2021-07-26
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"