Рудникът край Челопеч посрещна медии

 

На 16-ти ноември, рудникът край Челопеч отвори врати за местни и национални медии. Журналистите бяха топло посрещнати от домакините („Дънди Прешъс Металс Челопеч“) и подробно бяха запознати с историята на рудника. След преминат инструктаж за безопасност и с необходимата екипировка гостите имаха възможността да видят и обиколят подземния рудник. Приключението започна с влизането през наклонка „Надежда“. Първата спирка в рудника беше новоизградената електрическа зарядна станция. На нейната територия ще се зареждат батериите на нови електрически машини, които скоро компанията ще получи и ще пусне в експлоатация. Първите две машини, в които дружеството е инвестирало средства са челен товарач и камион. Беше направена и демонстрация на автономния дрон, който е съвместна разработка между рудника и американска компания. Подземната обиколка продължи в голямото депо, къде се извършва обслужване и ремонт на минната техника. Журналистите имаха възможността и отблизо да наблюдават работата на пробивна карета. Подземната обиколка завърши с наблюдение на транспортната лента, по която рудата излиза на повърхността през наклонка „Вяра“. Медиите посетиха и обогатителната фабрика на компанията, където се намира мелницата за ситно трошене и ваните за извличане на полезните изкопаеми. В обогатителната фабрика всички процеси са автоматизирани и се наблюдават и управляват от Смарт центъра на компанията, където беше и следващото посещение на гостите. Иновациите в компанията не спират. Някои от подземните машини се управляват дистанционно именно от Смарт центъра в Административната сграда. Журналистите имаха възможност да проведат среща разговор с проф. д-р инж. Илия Гърков. Той сподели за предизвикателствата пред компанията и представи данни, с които да опровергае множеството спекулации около добива и износа на злато.

Обиколката завърши с посещение на хвостохранилището, където през последните години компанията е постигнала 0 % заустване на отпадни води.

 

Публикувана на: 2023-11-20
Добавена от: Нонка Клюнчева
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 11:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 1
 • 13:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 2
 • 15:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 3
 • 17:00 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия 1
 • 18:50 - Телевизионен сериал
 • 19:40 - Информациона емисия 2
 • 19:50 - Телевизионен сериал
 • 20:40 - Информационна емисия 3
 • 20:50 - Телевизионен сериал
 • 21:40 - Информационна емисия 4
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:30 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"