Съветниците в Златица не се споразумяха за заплатата на кмета

2020-02-03 17:13
 

Общинските съветници в Златица не успяха да се споразумеят и да вземат решение за размера на заплатата на кмета. Те разгледаха този въпрос по време на редовно заседание на ОбС-Златица, проведено на 29.01.2020 година.

Припомняме, че в наскоро организирана анкета от „Средногорие Медия“ мнозинството от анкетираните посочиха като приемлива сума за заплата на кмет сумата от около 2000 лева/месечно.

Предложението за кметска заплата беше за 70% от заплатата на министър или около 3550 лева без добавките за натрупан стаж на изборна длъжност. Заплатата на кмета заедно с добавките вероятно може да достигне до 4000 лева. Съветниците от Коалиция „Глас Народен за Златица“ и групата на „АБВ“ възразиха срещу толкова голямо кметско възнаграждение при условие, че досегашната заплата на кмета е била 1800 лева, а новия кмет още нищо не е направил в мандата си.

Елена Герасимова: Първото което е, като изложих становището си пред общински съвет на сесията, първи мандат кмет, все още не сме разгледали бюджет, не знаем какво е предвидено в бюджета за културни, за здравеопазване, за социални дейности. Най-малкото, редно беше поне това да видим бюджета първо. Как господин Генов мисли през първата година от своя мандат да води общината към просперитет. Другото което е, в България има 265 общини - ако всеки един изпълни условието на закона, макар че го позволява, 70% от министерска заплата, това означава, че  държавата ще харчи за заплати на кметовете около 1 милион лева месечно. За четири години през своя мандат това са около 50 милиона, които аз смятам като гражданин на тази държава, че могат да отидат за много други неща, а не само за заплати. В крайна сметка трябва да приемем, не само да си го говорим, че държавата това сме ние и когато започнем да мислим, че от политиката не може да се изкарат пари, тогава и нещата ще се оправят.

Кметът Стоян Генов обиден напусна временно заседанието за да осигури спокойствие при работата на съветниците. След много дебати за високото възнаграждение на кмета гласуваха част от съветниците от БСП и съветниците от ГЕРБ, но гласовете им не стигнаха за взимане на решение.

Стоянка Балова: ...това е изцяло държавно. Средствата идват от държавата - няма да бъдат ощетени местните жители. Това не са суми от нашите данъци, така да се каже, а това е изцяло от държавни приходи, които разпределени по месеци излизат малко повече от 3600 лева. Така че изцяло кметската заплата може да се покрие от това нещо и неизползването ѝ, просто тя за нищо друго няма как да се използва тъй като е делегирана дейност за такова перо.

Репортер: Тоест кметът заслужава подобна заплата?

Стоянка Балова: Ами да, смятам че трябва да се даде един такъв стимул, за да работи добре. Все пак на него това му е основната работа, така да се каже, а и практиката в Средногорието показва, че съседните общини взимат също подобни, стандарта е подобен, че дори и по-висок.

Съветник Цветана Радева от ГЕРБ не пожела да коментира пред камера защо подкрепя високото възнаграждение на кмета.

Този въпрос остана нерешен.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"