Щъркелите пристигнаха по-рано тази година

2020-03-19 15:20
 

За да разведрим малко стресиращите новини, ще ви разкажем за двойката щъркели, пристигнала в село Душанци.

Тази година месец февруари беше доста  по-топъл от обичайното, а първите дни на месец март също не му отстъпиха. Температурите са с няколко градуса над обичайното за това време на годината. Може би това е причината не само за ранния цъфтеж на овошки на много места в страната, но и подранилите щъркели.

Семейство щъркели се завърна и в село Душанци. Едно от многобройните гнезда там вече «оживя». Двойката пернати вече радва жителите на селото. Това ни подсказва, че можем да свалим мартениците и да ги завържем на някое плодно дръвче както повелява традицията. При все че при тази пандемия от коронавирус сега мартениците по ръцете ни крият някакъв риск от задържането на вируса там и по-лесното му попадане върху лицето ни и лигавиците на устата, носа или очите. Така че, сега спокойно можем да ги свалим и да ги вържем на ябълката, крушата, дюлята или друго дръвче в двора, дори още да не е цъфнало, защото най-популярната традиция у нас повелява, че червено-бялата мартеница се сваля, когато човек види цъфнало плодно дръвче или щъркел за първи път през пролетта.

Иначе щъркелите вероятно се ориентират по слънцето и бреговите линии при своите пътувания, но по-интересният въпрос е как те разбират, че трябва да отлетят от нашите ширини лятото или да се завърнат по родните места през пролетта. Вероятно отново по "височината на слънцето", но остава въпросът защо има разлика в средните срокове на пристигането или заминаването им в различните години.

Тази година съобщенията за видени щъркели на различни места в страната започнаха още в началото на месец март.

Остава хипотетичният въпрос: а ако започнат да се появяват в края на февруари, кога да сваляме мартеничките?

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Научно-популярен филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"