Църквата в Копривщица стана на 203 години

2020-07-08 17:18
 

На 8 юли църквата „Успение на Пресвета Богородица” в Копривщица отбелязва 203 години от създаването си. По този повод днес свещеник Богомил Читалов,  в присъствието на настоятели, граждани и гости, отслужи благодарствен молебен, освети водата и поръси присъстващите богомолци за здраве и благоденствие.  Бяха споменати с благодарност дарители, строители, настоятели, свещеници, иконописци, майстори дърворезбари и леяри, с чиято воля, труд и дарителство е  построена църквата.

Историята казва, че на 8 юли 1817 година събралите се копривщенски църковни настоятели обявяват, че са съградили от основи новия храм след опожаряването на стария. Над двеста копривщенци даряват средства за възстановяването на църквата. Храмът е издигнат върху руините на опожарената три пъти при кърджалийските нападения църква. След опожаряванията на целия град, правителството с мъка убедило една част от жителите да се върнат. Така Копривщица тръгва към своя възрожденски разцвет. Предполага се, че при новото строителство на църквата олтарната апсида е остатък от стария опожарен храм. Красивият  иконостас с дърворезба е закрепен за два масивни дървени стълба. Той е съставен от три различни по време на изработка части. Двете малки странични дяла изглеждат по-стари и вероятно са пренесени от изгорената църква или от друг храм в околностите на града.

Днес иконите на Свети Георги Победоносец (1837), Свети Евстатий (1838) и Успение Богородично (1838) в църквата са от Захарий Зограф.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"