В Чавдар се проведе празник на плодородието

 

По традиция, всяка есен община Чавдар благодари на Майката Земя за урожая и отбелязва “Празника на плодородието”. Празникът се отбелязва по идея на дългогодишният библиотекар и читалищен деец Таня Илкова. Тази година, в местността „Света Петка” край селото, се проведе десетото юбилейно издание.

Кметът на община Чавдар Григор Даулов отправи приветствие, а отец Недко Бръмбаров отслужи водосвет и литургия за здраве. От основното училище в селото, от читалището, пенсионерския клуб, детската градина, общинския съвет и общинската администрация бяха приготвили различни вкусотии от даровете на природата, отгледани в градините в селото. Присъстващите имаха възможността да опитат плодови сладка, кексове, баници, тиквеник, туршии, солени изделия, питки, варена царевица, качамак, свинско с лук и други. Празникът беше и с благотворителна цел, а каузата беше в помощ на пострадалите от наводненията в Карловско. Бяха поставени и кутии за дарения.

Самодейците от селото предложиха на гостите демонстрации как се меси хляб по стара българска традиция, как се рони царевица, как се нижат чушки, как се прави шарена сол и други, показаха различни старинни уреди от бита в собата на баба. На място изкусни кулинари приготвиха вкусна гозба в големия чавдарски тиган.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха гост-изпълнителят Илия Луков заедно с Валерия Момчилова, Мария Стефанова и Танцова формация “Мездра”. Беше представена възстановка на обичая „Крадене на мома“, изпълнена от Национален Съюз Единение, а най-малките жители на селото направиха дефиле със специални тематични костюми. Гостите се възползваха и от атракционите на празника – разходка с пони и надуваеми батути.

 

Публикувана на: 2022-09-26
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален филм
  • 20:30 - Игрален филм
  • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"