В Челопеч представиха новата книга на Харалампиев

 

На 20 октомври, когато се отбелязва годишнина от рождението на видния челопешки поет и писател Харалампи Харалампиев, в залата на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Челопеч беше представена новата книга на Харалампиев „Духовна култура и фолклор на Челопеч”. Книгата представлява дипломната работа на поета и непубликувани стихове и есета, които се счита, че е написал около 1960-1970 година. Тя е едновременно научен труд за богатствата на Челопеч и творческа работа за духовната култура на селото от преди повече от 100 години. Книгата е издадена със съдействието на община Челопеч.

Припомняме, че Харалампиев е роден в Челопеч. Той е работил като учител, като журналист, но е известен като писател в цялата страна. Член е на СБП и на СБЖ, автор е на 14 книги. Носител е на приза „Златна лира“ за поезия, „Златно перо“ за журналистика, бронзов приз от „Златния Орфей“, носител е на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ ІІ степен. Харалампиев е носител на званието „Почетен гражданин на община Челопеч”.

На събитието по представянето присъстваха съставителите на книгата Маргарита Богданова, Христо Ковачев, научният ѝ редактор Иван Иванов, гости от местни институции и организации, ученици. Сред присъстващите беше и кметът на общината Алекси Кесяков. Специални гости бяха съпругата на автора Веса Харалампиева и неговата дъщеря Ирина, както и неговият най-малък син - Раслен Харалампиев, който за първи път гостува на подобно събитие в Челопеч. Представянето започна с изпълнение на децата от вокална група „Средногорски звън” с ръководител Невелина Сараджова.

Съставителите и издатели на книгата  разказаха спомени за Харалампиев и споделиха впечатления и изживявания по време на създаването на изданието.

По телефон, пред присъстващите, споделиха спомени редакторът и приятел на автора от Софийски университет - проф. Симеон Янев и колегата му от Министерство на образованието – Стефан Дуфев.

Спомени сподели и Златан Павлов – бивш директор на челопешкото училище, който разказа за откриването на новата сграда на училището и посещението на Харалампиев там.

Бяха четени стихове и разкази на Харалампиев. Изиграна беше театрализация по негов разказ с участието на членове на кукерски клуб „Златните кукери” и самодейци.

Музикално-танцовата и поетична вечер продължи с изпълнения на женската и детската вокални групи „Средногорски звън” и танцов състав „Българче”.

Мероприятието се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

Публикувана на: 2020-10-21
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Научно-популярен филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"