В Копривщица гониха злото с маски и огньове

 

По традиция, на Сирни заговезни, по инициатива на Община Копривщица, читалището, училището и детската градина в града беше организиран Парад на маската.  В слънчевия ден по обяд гостите и жителите на града се събраха на площад "20 април" около ритуалния огън. Артистичният секретар на читалището Димитър Кунчев откри събитието и празничната програма. Той припомни смисъла на празника Сирни заговезни и традициите свързани с него. Детската и юношеска група към читалището с ръководител Димитрина Орашъкова поднесоха на зрителите богата програма и заслужиха аплодисментите на зрителите. Последва дефилирането на участниците в конкурса за маска. Наградният фонд бе подсигурен от общината.  Журито с председател Мария Мухова обяви наградените участници. За групово участие призът грабнаха учениците от четвърти клас с класен ръководител Христина Стрелкова. Втората награда бе присъдена на бъдещите първокласници от детската градина, а трето място завоюва група "Огън". При индивидуалните награди при най-малките Иван Тишков в образа на смел пожарникар заслужи победата, последван от Калина Василева като приказната героиня Маша и малката Ваяна  Тодорова като калинка. При големите първо място бе присъдено на Петя Дормушева в ролята на вълшебно цвете последвана от Василена Тороманова и Божидара Лукова. За всички участници имаше и поощрителни награди. Беше присъдена и специална награда на Нешко Кривиралчев за най-оригинална маска. Не мина и без традиционното ламкане, след което празникът продължи с народно веселие.

Всяка година по махали се приготвят и палят огньове, които копривщенци наричат урбалки. Още по обяд съседите дружно приготвят урбалката, около която с настъпването на нощта се събират за да си поискат прошка и си пожелаят леки пости. Жените приготвят тутманик или баница, която раздават на присъстващите. Около урбалките винаги е весело и не минава без право хоро. Тази година общината бе подсигурила дървата за огъня, маси и пейки, които задружните съседи подреждат в очакване на вечерта. През деня  деца маскирани като страшилища обикалят по домовете и прогонват злото.

 

Публикувана на: 2024-03-18
Добавена от: Елена Чумпова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"