В Копривщица осветиха курбан на връх Козма и Дамян

2020-07-02 15:26
 

На 1 юли, когато православната църква почита двамата братя лечители и безсребърници Козма и Дамян, звънът на църковните камбани след тържествената света литургия в храм „Успение Богородично“ в Копривщица прикани копривщенци към едноименния връх в околностите на града.

След освещаването на водата и курбана, свещеник Богомил Читалов пожела здравето и благословението да бдят над копривщенци и ги предпазват от болести и нещастия. Рибният курбан, приготвен от Елка Джоголанова, Иван и Вили Киндекови и приятели, беше раздаден за здраве.

На молебена присъстваха лекарката Екатерина Ослекова, която дълги години се грижи за здравето на жителите и гостите на града, и общинските съветници Мария Тороманова и Димитър Ватахов със семействата си.

Денят на Св. безсребърници Козма и Дамян е църковен празник, влязъл в народния календар с името „Свети Врач”, в памет на двамата братя, които се заели да изучават целебните свойства на различните билки и се прочули като лечители. Те не вземали от излекуваните болни нито пари, нито дарове, затова получили от вярващите името безвъзмездни лекари или безсребърници.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"