В Копривщица отбелязаха 150г. от рождението на Р. Маджаров

 

Днес – 2 април, в рамките на Седмицата на гората, Държавно горско стопанство Пирдоп, Дирекция на музеите Копривщица, Общинско предприятие „Копривщица“ и граждани се събраха в местността „Войводенец“, където е разположен „Разсадника“ за да отбележат годишнина от рождението на Рашко Маджаров, роден преди 150 години на 14 юни.

Зам.-директорът на горското стопанство в Пирдоп инж.Надежда Недкова припомни значението на първите пионери в залесяването на копривщенските околности - Рашко Маджаров, Иван Джартазанов и Нейко Азманов. Стана ясно, че започнатото дело от Нейко Азманов прераства в създаването на първото залесително дружество „Средна гора“, което е осъществената мечта на Рашко Маджаров. Тя припомни и делото на Маджаров за кооперативното водоснабдяване на Копривщица и региона и създаването на опитно поле за селектиране на високопланински сортове картофи. В негова чест има изградена чешма в центъра на града.

Уредникът на музей Любен и Петко Каравелови  припомни значимия принос на Рашко Маджаров  за много закони и проекти. Маджаров е един от създателите на Българския археологически институт. С негово съдействие в град Копривщица идват инженери, които организират и работят по каптирането на подходящите извори около връх Поп и прокарването на трасето на градския водопровод. Като министър на железниците започва осъществяване на мечтата му за построяване на железницата София – Копривщица – Карлово и Бургас, и прокарването на шосето Пирдоп – Копривщица.  Той е радетел за електрифицирането на града и туристически деятел. 

Караниколова припомни още, че Рашко Маджаров е син на най-малката сестра на Любен и Петко Каравелови - Мария. Директорът на Общинското предприятие Тони Малинов припомни, че прървите фиданки за залесяването са донесени от Чамкория, днешен Боровец, че най-устойчива е гората когато насажденията в нея са смесени, че за да се поддържат горските насаждения в добро състояние освен залесяване, сечта е задължителна, когато е съобразена  с нуждите на гората. Под звуците на „Хубава си моя гора“ бяха положени цветя пред паметника на Рашко Маджаров и залесени храсти от туя от присъстващите  горски служители.

Публикувана на: 2024-04-02
Добавена от: Иванка Господинова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"