В Копривщица отбелязаха Петровден

2020-07-01 15:58
 

Вчера копривщенци почетоха Петровден. За четвърта поредна година жителите на Ламбовска махала приготвят курбан от пилешко месо за здраве и благополучие. Така приключват и двесудмичните петрови пости.

След празничната света литургия, свещеник Богомил Читалов освети водата и курбана, който бе раздаден на присъстващите енориаши. Според народните вярвания Христовите апостоли са не само братя, но и близнаци. Свети Петър бил удостоен с висока длъжност, а именно да пази портите на рая, преценявайки дали да пусне душата на човек в него или да го отпрати към ада. Той измервал с везна добрите дела спрямо човешките грехове. Петър бил неумолим дори пред собствената си майка, която изпратил в ада, тъй като се оказало, че лошите ѝ постъпки на Земята са натежали повече от добрините, които е сторила приживе.

Народните вярвания са свързани и с гадание за бъдещите женихи на момите. Младите моми набирали 12 цветя от 12 различни поляни и слагали китката под възглавницата, за да им се присъни бъдещия жених.

Празникът в Копривщица бе уважен от председателя на общински съвет Любомир Цеков.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"