В Копривщица почетоха Свети Врач

 

За тринадесета поредна година, на първи юли, жителите на Копривщица почетоха паметта на светите братя безсребърници Козма и Дамян. На едноименния връх и оброчище Св. Врач, в околностите на града, отец Богомил Читалов освети водата и курбана приготвен от семействата на Елка Джоголанова, Величка и Иван Киндекови, близки приятели и съседи. Най-ентусиазираните помощници на организаторите бяха децата, които отец Богомил благослови и пожела на всички здраве и късмет. Сред присъстващите на празничната служба бе и  лекарката Екатерина Ослекова, лекувала и помагала  дълги години на жителите на града.

1 юли е посветен на двамата братя лечители, които положили  клетва да лекуват само  с името Божие и в името на живота без да взимат пари за това. На този ден набраните билки на Еньовден се подреждат и приготвят за различни болести за годината, която предстои. Омесените  хлябове и приготвените курбани в чест на двамата братя лечители бяха раздадени за здраве. Св. Врач, както е народното наименование на празника, се почита от лечителите и билкарите.

Публикувана на: 2021-07-02
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"