В Копривщица се проведе конска кушия на Тодоровден

 

При голям интерес от граждани и гости на Копривщица, в топлия пролетен ден на 23 март, когато тази година се отбелязва Тодоровден, в града-музей се състояха традиционните конни състезания. Събитието бе открито с водосвет от свещеник Богомил Читалов. Състезателните коне и техните собственици бяха  благословени от него с пожелание за успех.  Надпреварата се проведе в две дисциплини – надбягване и надтегляне. Имаше и традиционната категория за най-красив кон.

В надбягването призът грабна Елена Суарес с кон Маскарад, следвана от Николай Стойчев от Иганово с кон Хабиби и Христо Пинтата  от Сопот с кон Боби. Водещият на състезанието Яко Банчев подари на Наташа Ангелова, като дългогодишен състезател, специално направено за нея чукче за подковаване. Безапелационно призът за най-красив кон спечели понито на Десьо Карамфилов, а след оспорвано първо място за най-красиво магаре призът грабна собственикът му Иван Консула. Искрен Вълов, зрител и приятел на  малкия Симон,  му даде паричната награда, тъй като не успя да се пребори за първото място, което зрителите  определиха с аплодисменти.  Състезателните коне за сила и издръжливост бяха разделени в три категории, като победителите в дадена категория имаха възможност да участват и в по-тежката категория. До 500 кг. първо място спечели Николай Узунов от Пирдоп с кон Актрос, следван  от Петър Евтимов с кон Диего също от Пирдоп и третото място завоюва копривщенецът Петко Доганов с кон Атанас. До 600 кг. наградите се разпределиха така: за първо място Ганчо Петришки от Поибрене с кон Кубрат, следван от Николай Узунов с кон Актрос от Пирдоп и Марин Стоянов от Поибрене с кон Ахил. В тежката категория до 700 кг. призът се присъди на Георги Грошев с кон Макс от Карабунар, второ място на Иван Дойчев от Копривщица и трето място на Ганчо Петришки от Поибрене с кон Кубрат. Наградите бяха подсигурени от Община Копривщица и връчени от кмета на общината Мария Тороманова.

 

Публикувана на: 2024-03-25
Добавена от: Елена Чумпова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"