В Копривщица ще се провежда университетско образование

2020-06-01 17:15
 

Община Копривщица и Технически университет Габрово сключиха договор за сътрудничество в областта на университетското образование. От следващата учебна година в града-музей ще се провежда изнесено обучение на студентите от университета. Това съобщи специално за „Средногорие Медия” ректорът на висшето учебно заведение проф. д-р инж. Илия Железаров.

проф. д-р инж. Илия Железаров: “От пет години ние се занимаваме с така нареченото “Бизнес ориентиране и обучение във висшето образование”. Това е една алтернатива или надстройка над дуалното обучение, което е популярно в средното професионално образование, изключително успешно в развитите индустиални страни като Германия, Швейцария, Австрия. Благодарение на това успяват да подготвят младежите така, че да бъдат много конкурентни на пазара на труда и да успяват бързо да се реализират. Подобен модел ние решихме да приложим и във висшето образование. Разбира се, не всичко може да бъде направено като бизнес ориентиране и обучение на място, но част от занятията могат да се изнесат извън университета. Между другото, този неприятен гост, който ни се стовари преди около два месеца - COVID-19, ни накара много бързо да се реорганизираме като образование, изобщо и училищното и университетското. Смятам, че ние бяхме подготвени, защото преди около 6-7 години реализирахме един много голям проект за дистанционно обучение. Паралелно с провеждането на този проект, в който говорим за електронно обучение, ние направихме изключително успешен проект за адаптиране на нашите учебни планове съгласно изискванията на бизнеса. Във всички инженерни специалности, и не само инженерните, ние направихме много широко сондажно проучване, уточнихме какви са нуждите на бизнеса, уточнихме избираемите дисциплини, които биха били по-подходящи за даден бизнес и студентите да могат да си изберат от тях. Този модел ще ни даде възможност да интегрираме бизнес ориентираното обучение да кажем в Копривщица и региона, което ще бъде, смятам, доста атрактивно и полезно за хората, които работят и в същото време искат да повишат своите знания, да завършат висше образование и по този начин да бъдат по-атрактивни на пазара на труда. В момента, ние постоянно се учим, няма как.”

Сътрудничеството на община Копривщица и габровския университет ще бъде особено удобно за бъдещите възпитаници на висшето училище от района и ще даде възможност за по-разчупено и ползотворно обучение за всички обучаващи се.

проф. д-р инж. Илия Железаров: “Мечтата на всеки градоначалник е да има в населеното място университет. На практика вие ще бъдете, и региона около Копривщица, мястото в което ще има, така да се каже, университетската искра. Ще има изнесени обучения и Копривщица е дала много светлина и будителност и преди това, тъй че университетът е най-малкото, което трябва да добави към себе си. Аз смятам, че това, което Копривщица, регона и хората там са направили е с не по-малка тежест от това, да има повече от един университет. Ще има възможност, част от обучението да бъде на място, наистина присъствено в самата Копривщица. Някои от упражненията, обаче, е невъзможно да бъдат проведени и няма как да бъдат изнесени, лабораториите да бъдат инсталирани. Примерно в събота или неделя по определен разпис ще се идва до Габрово. Дано да успеят с къртичината да пробият Балкана и тогава вече много, много по-бързо ще идваме едни до други. Мисля, че пътят не ни спира и сега, не е толкова далеч и съвсем спокойно може да се пътува и да се осъществи контактът двустранно, така че да бъде полезен за всички. Смятам, че и региона е интересен и има нужда от такъв вид обучение. Можем да си бъдем наистина полезни.”

Ректорът на ТУ Габрово призова младите хора да учат, за да бъдат подготвени за живота.

проф. д-р инж. Илия Железаров: “Искам да ги призова да се учат. Обучението не е нещо, което може човек да им даде. Това е нещо, което те могат сами да вземат. За да го вземат те трябва сами да искат да учат. Нека да не бъдат пасивни, нека да не бъдат апатични. Времената са такива, че колкото повече учиш, толкова по-широко се отварят вратите пред теб. Не само в България, не само в региони. Те могат да видят целия свят и след това да се върнат и да кажат, че живеят в едно от най прекрасните места. Наистина тази част на България е една от най-красивите. За да бъдат сигурни в това, те първо трябва да отидат някъде, но да отидат подготвени и научени. За да могат, когато се върнат, да са убедени, че имат силите да направят място, в което сега живеят още по-красиво.”

Община Копривщица, в лицето на кмета Бойка Дюлгярова, ще осигури помещение и материална база, а университетът, в лицето на ректора Железаров, ще осигури качествено и съвременно  обучение на своите студенти.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"