В Мирково гониха злото с кукери

 

На 26 февруари, в Спортен комплекс „Мирково“, с. Мирково, се събраха множество гости за отбелязването на празника Сирница. За поредна година в селото се проведе традиционният кукерски фестивал, който имаше и конкурсен характер. Празникът събра голямо множество от хора - жители и гости на Мирково. Водещ на карнавала беше Пепа Узунова. Тя представи журито, което оценяваше маскираните.

Кметът на общината Цветанка Йотина поздрави присъстващите.

Пред публиката дефилираха множество малки и големи участници в индивидуални и групови изяви. Те събираха множество аплодисменти от публиката за оригиналността и всеотдайността си при изработката на костюмите. Най-атрактивни бяха две групови изпълнения. Едното беше за Васко Жабата. Другото беше под надслов „Спомени“, в него участваха мотористи, ученици от ОУ „Георги Бенковски“, кукери, които пресъздадоха кукерски игри и момичетата от Танцов клуб „Мирковско хоро“. Всички участници получиха лакомства.

Програмата продължи с участието на кукерите от кукерски клуб „Мирково“ съвместно с кукерски клуб „Златните кукери“ Челопеч и танцов състав „Българче“. Те пресъздадоха обичая прошка, ламкане, заораване, сеитба, въртене на оратник и прескачане на огън. Техните хлопки дълго огласяха спортния комплекс.

Кметът Йотина изказа благодарност на двата клуба.

Празникът продължи с извиване на дълги хора. Журито оцени и награди всички участници в карнавала, като най-атрактивните участници получиха парични и предметни награди, осигурени от общината. Двата кукерски клуба също получиха поздравителни адреси и предметни награди.

Привечер на „Азмака“ беше запален традиционният огън.

 

Публикувана на: 2023-02-27
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"