В Мирково и Буново отбелязаха Националния празник

 

С тържество в двора на църквата „Св.Вмчк Димитрий” в Мирково жителите на селото честваха националния празник 3 март. Организатори бяха Община Мирково, НЧ „Културен подем 2020”, ОУ „Георги Бенковски” и Регионален клуб „Поп Недельо”. На събитието присъстваха кметът на община Мирково Цветанка Йотина, председателят на общинския съвет Николина Христова, секретарят Цвета Попова, общински съветници, много граждани, ученици и гости.

Водещ на програмата бе Стефка Горгорова, която разказа за Санстефанския мирен договор, подписан между Османската и Руската империя и неговото значение. В неописуемо жестоката зима на 1877/1878 г., в Стара планина, под връх Баба, от измръзване от студа смъртта си намират много войници и офицери от отряда на генерал Дандевил. Едва през пролетта, костите на осем 8 бойци от Воронежкия полк са открити от жители на село Мирково и погребани в двора на местната църква. Паметта на загиналите за свободата руски воини и българските герои-опълченци бе почетена с едноминутно мълчание и падане на колене.

Заупокойна молитва за загиналите герои от Мирково и руските воини отслужи отец Петър.

Ученици от ОУ „Георги Бенковски” и Младежки духов оркестър „Мирковски орли”, с ръководител Тодор Цачев, поднесоха патриотична литературно-музикална програма.

Членовете на Регионален клуб „Поп Недельо” възпроизведоха почетен залп в памет на хилядите загинали за свободата. Пред паметника бяха поднесени множество венци и цветя.

Отбелязването на Националния празник в Буново започна с издигането на 25-метрово знаме на България на ж. п. моста над селото. Събралото се множество от жители и гости на Буново с шествие се отправиха към паметника на загиналите за свободата на България в селото, където продължи честването. Беше представена литературно-музикална програма. Слово произнесе и кмета на селото Иван Маргитов. На паметника беше положен венец и цвета. Традиционно празника в Буново завърши с извиването на хоро.

 

Публикувана на: 2024-03-05
Добавена от: Нонка Клюнчева
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"