В Златица отбелязаха годишнина от рождението на Вълко Червенков

 

На 6 септември тази година се навършиха 121 години от рождението на Вълко Червенков, бивш министър-председател на България в периода 1950 – 1956 г. Роденият в Златица политически деец и лидер на Българската комунистическа партия от 1949 до 1954 г. беше почетен от представители на Общинската организация на БСП – Златица. Те поднесоха цветя пред паметника му в центъра на града.

Като изявен деец на комунистическата партия, оценките за живота и дейността му не са еднозначни. За едни - герой и строител на България, за други - диктатор и душегубец. По негово време започва строителството на множество заводи и предприятия, сред които и медодобивния завод в Средногорието. В същото време той се е отличавал с диктаторско управление. Историята го свързва с множество репресии срещу опонентите му в самата комунистическа партия.

Припомняме, че години наред поставянето на бюст паметник на Вълко Червенков в Златица предизвикваше спорове и скандали. Изработен за 100-годишнината от неговото рождение, паметникът години наред беше в частен имот, заради несъгласие на ОбС-Златица да го постави на общинско място. Преди 7 години беше взето решение и паметникът беше преместен на площада.

 

Публикувана на: 2021-09-07
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"