Вицепрезидентът отдаде почит на априлци в с.Петрич

 

В петъчната вечер, на 5 май, в село Петрич беше организирано честване на 147 години от избухването на Априлското въстание. На паметника „Камбана”, в началото на селото, се събраха множество жители и гости. Тържествата уважиха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, зам. председателят на Народното събрание Росица Кирова, зам.-министърът на културата доц. Пламен Славов, зам.-областният управител на Софийска област Александър Манолов, зам.-областният управител на София град Дарина Николаева, народни представители, представители на местната власт от Златица, кметове и представители на общините в района, представители на бизнеса. Гостите бяха посрещнати от кмета на община Златица Стоян Генов и кметския наместник на село Петрич Мария Ангелова.

Специално участие в честването взе 38-ми батальон за радиохимична и биологична защита. На паметника на героите от Априлската епопея бяха поднесени венци и цветя от името на официалните лица и от граждани.

Членове на клуб „Традиция от района и страната пресъздадоха драматичните събития от април 1876г. Историческите факти около  пристигането в селото на Хвърковатата чета на Георги Бенковски, гръмналото там черешово топче, битката между петричани и турските войници, падналите свидни жертви и постигнатата първа победа над турския поробител, накараха публиката да се пренесе 147 години назад.

Честванията продължиха с шествие, предвождано от ученическия оркестър „Марчинг бенд”, към центъра на селото. Там присъстващите се насладиха на празнична програма, представена от Невелина Сараджова, Александра Бачева, Детска вокална група „Златица”, Сдружение фолклорен клуб „Средногорие” с ръководител Събина Делова и Група за автентичен фолклор от село Петрич. Слова произнесоха кметът Генов, вицепрезидентът Йотова и Росица Кирова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети църквата, разгледа картинната галерия в читалището и поднесе цветя на паметника на Петър Балов - първата жертва от село Петрич в Априлското въстание.

Събитието завърши със заря-проверка.

 

Публикувана на: 2023-05-09
Добавена от: Иванка Господинова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Научно-популярен филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"