Завърши рекултивацията на сметището в Антон

 

В Антон официално завърши рекултивацията на старото сметище на селото. В същото време беше обособено строително сметище за депониране на растителни и строителни отпадъци, което е оборудвано и с камера за постоянно видеонаблюдение. Теренът и площта около старото депо са почистени основно, тъй като недобросъвестни граждани бяха превърнали местността в нерегламентирано сметище.

Припомняме, че през пролетта на тази година започна рекултивацията на старото депо за битови отпадъци край селото и строежът на ново депо в близост, този път за строителни отпадъци. Повече за проекта разказа кметът Симов.

Андрей Симов: Вече можем да се похвалим, че депото е регламентирано, като строително и е отдалечено от тук. Сметището, което беше не регламентирано е вече рекултивирано. Най-важното, което трябва да споменем е че Община Антон успя да изгради програма за управление на своите отпадъци и вече разползага с нужния брой техника и хора, които да стопанисват землищата на Антон по  най-достойния и чист начин, който трябва да е присъщ за едно населено място. Всички отпадъци, които бяха нерегламентирани са загробени по европейска технология, със мембрани и със всичко останало, което би следвало да не допринася за по нататъшно замърсяване на почвата. Както виждате, тук пролетно време се очаква да бъде засято с тревна настилка и това местоположение в Антон да бъде място което става за паша. Виждаме, че тук има достатъчно животни, които ще има къде да извършват своята паша. Успяхме да изградим управление на отпадъци, по отношение на извозването на сметта до регламентираното депо в гр. Златица. Вече имаме собствен превоз и собствени услуги, които са предвидени за всеки един жител, който ще реши да си плати и да се отиде в неговия дом. Сметище в Антон, смело вече твърдя, че няма и няма да има. Поне ще се пстараем да управляваме землището си по най-честния и справедлив начин спрямо жителите. Ще ви въведа в строителното депо, което е предназначено за растителен отпадък, който се събира от домовете на хората, пак от наши машини. Депонира се там след което се компостира. Строителния отпадък, също до колкото се може се използва за инертни материали, колкото може се загробва и се използва за насипи, но вече със сигурност можем да кажем, че селото ни е доста по-чисто, от това което беше през 2020 г. Много ви благодаря.    

Симов сподели още, че проектът е на стойност 233 хил.лв., 3 хил.лв. от които са от общинския бюджет за озеленяването и поддържането на терена в следващите години. Кметът призова гражданите да не изхвърлят битови отпадъци в местността и да спазват границите на строителното депо за изхвърляне на строителни отпадъци.

 

Публикувана на: 2021-11-25
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


>

Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Документален филм
 • 17:50 - Научно-популярен филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Документален филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"