Завърши «Златен прах 2023»

 

В неделната вечер, на 16 юли, с гала концерт, в Челопеч беше официално закрито седмото издание на Международния фолклорен фестивал „Златен прах”. Парк „Корминеш” край селото се изпълни с многобройна публика за заключителната гала-вечер. Присъстваха и официални гости от музикалните и танцови среди у нас.

Концертът започна с изпълнение на вокална група „Средногорски звън”, чиито вокалисти и ръководител Невелина Сараджова бяха удостоени с диплом и награди за активното им участие във фестивала. За активното участие във форума бяха наградени още танцов състав „Българче”, гайдарската група и кукерския клуб. Те също поздравиха своята публика като поднесоха танцов спектакъл. Ръководителите им Станислав Стойков, Стоян Маджаров и Делян Джунев приеха наградите. Поводът беше използван и за награждаването на победителите в проведения по-рано през деня конкурс за народни танци. Първенец в категорията до 12 години стана Представителен танцов състав „Чавдар” от Пазарджик. Децата представиха своя танц пред публиката и бяха наградени. Първенец в категорията от 12 до 18 години стана Фолклорен ансамбъл „Мизия” от Плевен. Те поднесоха своята хореография и събраха много аплодисменти. Големият победител в категорията на възрастните стана Представителен танцов ансамбъл „Седенчица” от Пловдив. По традиция победителят получава правото и привилегията да участва в следващото издание на фестивала догодина наред с всички чуждестранни трупи. Отличието им беше връчено от председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански. Той връчи и една специална награда за танцово изкуство. От името на Съюза Почекански връчи купа на Фолклорен танцов ансамбъл „Рила” с ръководител Кирил Амбарков.

Гала-вечерта по закриването беше изпълнена с много награди. Чуждестранните участници получиха своите дипломи и подаръци.Танцьори от няколко континента разлюляха сцената и представиха своите традиционни танци, песни и облекла.

Съставът от Чили грабна вниманието и бурните аплодисменти на публиката със своето атрактивно и пламенно изпълнение.

Вечерта завърши с традиционната българска песен в общо изпълнение на местни и чужди вокалисти. Последва и представянето на разучавани български народни танци в изпълнение на чуждестранните групи. Изненада за публиката беше огненото шоу, което предизвика много настроение и усмивки. Краят на „Златен прах 2023” беше ефектното фойерверк шоу в небето над Челопеч. Домакини и гости се хванаха на пъстро българско хоро и си пожелаха до нови срещи.

 

Публикувана на: 2023-07-17
Добавена от: Иванка Господинова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 11:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 1
 • 13:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 2
 • 15:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 3
 • 17:00 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия 1
 • 18:50 - Телевизионен сериал
 • 19:40 - Информациона емисия 2
 • 19:50 - Телевизионен сериал
 • 20:40 - Информационна емисия 3
 • 20:50 - Телевизионен сериал
 • 21:40 - Информационна емисия 4
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:30 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"