Днес е Илинден – празникът на град Пирдоп

 

Днес – 20 юли, Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия.

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Този ден е и празник на град Пирдоп. По традиция всяка година денят се отбелязва със събор в местността Еленско. Тази година празникът ще се състои на 24 юли – събота. Кметът на община Пирдоп Ангел Геров поздрави всички жители и пожела едно единствено:

Ангел Геров – кмет на община Пирдоп: „Най-вече, здраве! Видяхме, че в тези близо две години изпитания, най-важно е здравето. От там натам всичко друго няма значение, когато няма здраве и не сме здрави. Така че, най-вече здраве на всички, с другото можем да се справим. Когато сме здрави можем да се справим с всички предизвикателства, когато не сме здрави всичко остава на заден план.“

Геров разказа за организацията и програмата на празника.

Ангел Геров – кмет на община Пирдоп: „За празника на града – на 24-ти юли от 11:30 часа в местността „Еленско“, където си знаем всички, ще се съберем и ще отпразнуваме празника на града. Да се надяваме, че повече няма да имаме пропускания. Подготвили сме, надявам се, хубава програма. Както стана традиция, Ути Бъчваров ще бъде с нас. Ще бъде проведен конкурсът за най-добър пирдопски тутманик, който пак стана вече традиция. Гост-изпълнител ще бъде Райна. Имаме една изненада от читалище „Напредък“. Към ден-днешен, поне на мен, не са ми казали какво ще бъде. Подготвя се една приятна изненада от един от самодейните състави. На празника, съгласно решение на ОбС-Пирдоп, ще бъде връчено званието „Почетен гражданин на община Пирдоп“. Организирали сме също да има аниматори за най-малките жители. Осигурили сме и транспорт, както всяка година. Ще има транспорт от Пирдоп до Еленско и обратно. Ще осигурим транспорт и от Душанци до Еленско, естествено.“

Геров съобщи още, че гости на празника ще бъдат приятели на общината от сръбския град Палилула.

 

Публикувана на: 2021-07-20
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"