2019.01.24
четвъртък
05:58
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
Копривщенци отбелязаха храмовия празник на църквата «Св. Николай»

Копривщенци отбелязаха храмовия празник на църквата «Св. Николай»

С тържествена литургия църквата „Св. Николай“ в Копривщица отбелязя своя храмов празник. На Никулден в храма се стекоха множество вярващи.

Отец Румен Стоименов благослови миряните, отец Богомил Читалов мироса вярващите, а  църковното настоятелство раздаде на богомолците традиционната за празника риба, осигурена от дарители.

Припомняме, че църквата „Св. Николай” в града-музей е построена между 1842 и 1844 година. По онова време църквата „Света Богородица” все по-трудно събира нарасналото до 12000 души население за празнични литургии. Средствата за новата църква са изцяло от дарения на копривщенци и жители на съседни села. Значителни суми тогава внасят Петко Доганов, Рашко и Петко Моравенъ, Петър Генчов и други. Доктор дядо Тодор Мирчев подарява царските двери. В знак на благодарност той има собствен трон в църквата. На престолния камък са изписани имената на 642 дарители, а в църковната кондика има пълен списък на всички благодетели. Храмът е осветен на 12 юли (29 юни по нов стил) 1844 г. - Петровден.

Според църковните описи в храма има 147 икони. Някои са донесени от Одрин, други са рисувани от зографи. Западната стена е зографисана от Христо Енчев от Копривщица. Като най-ценен се определя символът на дванадесет сцени. В този вид може да се види само в пет храма в България.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2017-12-07 16:55
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"