Няма решение за нов меморандум за МБАЛ

2019-02-05 16:47
 

На 5 февруари се състоя работна среща между Съвета на директорите и акционерите на МБАЛ-Пирдоп. Всички акционери бяха представени, с изключение на община Челопеч. Присъстваха кметовете Ангел Геров, Магдалена Иванова, Цветанка Йотина, Пенчо Геров и Стоян Гарчев, председателите на общински съвети Димитринка Савовска, Павел Данкин, секретаря Николай Карагьозов, съветник Евгени Додов от страна на акционерите,  Съветът на директорите в състав Юлия Димитрова, Веселин Господинов и Снежана Яневаи и местни медии.

Управителят Димитрова обяви, че срокът на действащия меморандум е изтекъл. Тя запозна присъстващите с финансовото състояние на лечебното заведение и очакванията за 2019 година. От изявлението й стана ясно, че за изтеклите две години от досегашния меморандум болницата е изчистила старите задължения и е работила успешно с осигуреното дофинансиране. Има натрупано ново задължение в малък размер заради неразплатени средства от община Златица и община Антон по стария меморандум.

Очаква се болницата да получава около 92 000 лева месечно приходи по договора с НЗОК. В същото време месечните разходи ще възлизат на около 140 000 лева. Нужно е дофинансиране в размер на 50 000 лева, половината от които ще бъдат осигурени, както досега от трите големи предприятия. Останалите 25 000 лева следва да се осигуряват от 7-те общини, които са акционери. Беше обявено още, че средната издръжка на 1 пациент през 2018 година е била 900 лева. Най-много пациенти са били лекувани от общините Пирдоп и Златица.

Старият спор за това на какъв принцип общините да събират тези 25 000 лева месечно се разгоря с пълна сила. Представителите на община Златица отказаха да плащат според броя на жителите си и настояха да плащат според процента на акциите си и дори повече, но не повече от 31 000 лева годишно. Кметът на община Антон заяви, че не отказва, но няма да плаща, защото няма никаква финансова възможност. Представителят на община Копривщица заяви, че те ще плащат или според броя на преминалите пациенти, или според акциите си.

След дълги спорове и препирни беше подложено на гласуване решение да бъде плащано, както е плащано досега – според броя на жителите на общините. В подкрепа на решението гласуваха общините Пирдоп, Челопеч, Чавдар и Мирково. Предложението не беше подкерепено от общините Златица, Антон и Копривщица.

Така, решение за подписване на нов меморандум за подкрепа на болницата, не беше взето.

 

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Документален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Научно-популярен филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Научно-популярен филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Научно-популярен филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Документален филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"