На 21 септември в Копривщица отбелязаха рождението на Георги Бенковски, съобщава кореспондентът на „Средногорие Медия“ Елена Чумпова.

Дирекция на музеите в гр. Копривщица организира образователна игра „Житейският лабиринт на Гаврил Хлътев“ ( Георги Бенковски), с която бяха отбелязани 179 години от рождението му. Образователната игра беше насочена към учениците от СУ „Любен Каравелов“, които се състезаваха в четири отбора. Играта бе стратегическа и включваше бързина, знания и правилно ориентиране.

Стартът беше даден пред училището, а финалът - в родния дом на Бенковски. Отборите  според правилата на играта  разучаваха кратки сведения за Георги Бенковски, получаваха задачи за разгадаване в музеите на града, а при правилно разгадаване получаваха свитък от музейните работници. Класирането беше според бързината на изпълнените задачи. Всеки отбор сам избираше стратегия, която позволяваше придвижване групово и поотделно и избираше редът на посещението в музеите.

Пръв финишира Милен Стефанов с два свитъка, чийто отбор зае третото място и получиха бронзовите медали. На първо място се класира отборът на зелените с капитан Данчо Гевезов и получи златните медали връчени от директора на Дирекция на музеите Кунка Неделева. Второто място зае отборът с капитан Никола Ватахов и получи сребърите медали. Четвъртият отбор получи поощрителни награди. При награждаването всеки един от отборите разгъна свитъка и прочете написаното - цитати от творчеството на Вазов от „Епопея на забравените“ посветени на Бенковски и исторически събития свързани с живота му.

Директорът на Дирекция на музеите връчи на училището картина изобразяваща родния дом на революционера. Тя сподели трогателната история на картината, която е рисувана от сляпо момиче, което е опипвало външните стени на къщата на Бенковски, за да ги възпроизведе върху платното.

На събитието присъства и кметът на общината Бойка Дюлгярова.

 

Публикувана на: 2022-09-22
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Научно-популярен филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"