2019.09.18
сряда
16:20
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
Отбелязваме Светите равноапостоли Константин и Елена

Отбелязваме Светите равноапостоли Константин и Елена

Православната църква почита днес светите равноапостоли Константин и Елена.

Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на страната.

По традиция, и тази година на едноимения параклис край Мирково се събраха множество жители от района, за да почетат празника. Присъстваха представители на ръководството на „Елаците-Мед”, служители от предприятието, граждани и медии. Специално по повода Негово преосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, съвместно с местния свещеник, отслужи тържествена Света литургия. Той припомни дарението на „Елаците-Мед”, с което беше построен храмът. Беше осветен и празничният курбан. Присъстващите запалиха свещ за здраве и благополучие и се помолиха в храма.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Дата: 2018-05-21 14:54
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"