Откриха паметник на Стоян Николов

2018-07-02 18:07
 

Световният и европейски шампион и национален състезател по борба от близкото минало Стоян Николов има вече свой паметник в центъра на родната му Златица.

Припомняме, че идеята за направа на паметник на известния спортист датира много отдавна. През миналата 2017 година инициативата беше подета от Григор Григоров, който провокира среща по повода в читалището в Златица. Макар на тази среща да имаше множество спорове за начина и мястото за изграждане на паметника, на нея все пак беше учреден Инициативен комитет, който да превърне идеята в реалност.

На 29 юни, по повод 20 години от смъртта на Стоян Николов, площадът в центъра на града се изпълни със златичани, представители на Общинската администрация, роднини на Стоян и много негови съотборници и съратници за официалното откриване на паметника. Сред гостите бяха домакинът и кмет на община Златица Магдалена Иванова, кметът на община Челопеч Алекси Кесяков, директорите на учебните заведения в града, представители на големите предприятия в района, неговият треньор, петкратният световен шампион Александър Томов, олимпийският вицешампион Стоян Балов, родственици на бореца, спонсори и приятели на спортния клуб, носещ неговото име.

Приветствие към присъстващите отправи кметът Иванова. Приветствия отправиха и официалните гости. Думи на благодарност изказа и дъщерята на Стоян - Даниела Николова. Официалното откриване на бронзовата скулптура направиха кметът Иванова и дъщерята на спортиста. В негова чест прозвуча химнът на Република България. Даниела Николова разказа спомени за своя баща. От името на общината, близките и приятелите на Стоян Николов, пред паметника бяха положени венци и цветя.

Церемонията продължи в ресторант „Средногорие” с представяне на книгата „10 години Спортен клуб „Стоян Николов” - град Златица”. Представяне на изданието направиха кметът Иванова - като спонсор и бивш председател на спортния клуб, учредителите на клуба в лицето на Иванка Стоянова и Кристина Кънчева, треньорът по борба Иван Нешков, издателят - вестник „Камбана”, и сегашният председател Радка Иванова. Те отбелязаха и множеството постижения на спортистите от клуба през последните 10 години.

Присъстващите получиха екземпляр от изданието. Събитието завърши с коктейл.

Добавена от: Иванка Господинова Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"