2019.08.24
събота
12:16
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
Откриха «Влайкови дни 2019» в Пирдоп

Откриха «Влайкови дни 2019» в Пирдоп

На 11 май, когато се чества деня на светите братя Кирил  и Методий, в Пирдоп бяха тържествено открити «Влайкови дни 2019». 27-ите поред културните празници на града започнаха на специално изградената сцена на площада. Присъстваха ръководство и служители на общината, съветници, представители на културни, просветни и други институции в града, дарители, общественици, множество жители и гости. Събитието уважи и народният представител Лало Кирилов.

Стартът на празниците беше даден с химна на Република България. Като поздрав към всички малките мажоретки към НУ „Тодор Влайков” поднесоха своя танц.

Специална изненада за жителите на града беше изложбата на стари пощенски картички и снимки от Пирдоп от колекцията на Николай Върбанов. Тя беше представена от историкът Любомир Юруков. Посетителите имаха възможността да разгледат експозицията и да си закупят книгата „Пирдоп на старите пощенски картички” с автограф от автора.

Приветствие отправи кметът на община Пирдоп Ангел Геров. Той използва възможността да връчи специални юбилейни плакети на отец Недко Бръмбаров по повод 200-годишния юбилей на църквата, на директора на начално училище «Тодор Влайков» - Евдокия Богданова по повод 85-годишнината на училището-паметник, на председателя на читалище «Напредък» - Милена Мачканова по повод 150-годишния юбилей на културната институция, на директора на детска градина «Пека и Карло Чоконяни» - Дамянка Алипиева по повод 45-годишнината на детското заведение. Николай Върбанов получи от кмета Геров плакет за дарението на колекцията от пощенски картички и снимки от Пирдоп.

Както всяка година, на сцената присъстваше и талисманът на Влайковите дни - емблематичният образ на Райка, главната героиня от произведението на Тодор Влайков "Дядовата Славчова унука". Тази година в ролята ще се редуват Ивана Петрова и Ивана Андреева - възпитанички на СУ „Саво Савов". По традиция кметът Геров им връчи сребърната огърлица на Райка. Народният представител Лало Кирилов поздрави пирдопчани с празника и пожелаха успех на културните прояви. Любомир Юруков представи книгата с пощенски картички от Пирдоп, отразяваща развитието на града през вековете.

По традиция бяха поднесени венци и цветя пред паметника на патрона на културните празници Тодор Влайков.

Празникът продължи с поздравителен концерт на оркестър «Виво Монтана». Кръшни хора се извиха на площада.

В неделния ден, като част от програмата за празниците, се проведе инициативата «Ден на настолните игри» на фондация «Да играем». В зала «Лектория» към читалището малки и големи деца имаха възможността да участват в екипи и да се забавляват с различни настолни, социални и ролеви игри.

 

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Дата: 2019-05-13 16:27
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"