2019.01.24
четвъртък
06:58
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
Пирдоп отбеляза 140 години от освобождението си

Пирдоп отбеляза 140 години от освобождението си

Сутринта на 3-ти януари в Пирдоп се състоя честване на 140 години от освобождаването на града от турско робство. Честването започна пред начално училище-паметник «Тодор Влайков». Присъстваха кметът на общината Ангел Геров, заместник кметът Вера Бойчева, секретарят Николина Божкова, председателят на общинския съвет Мария Шентова, съветници, културни и образователни дейци, общественици, множество ученици и граждани. Специални гости на събитието бяха представители на посолството на Руската федерация, депутатът от Пирдоп Лало Кирилов, негови колеги, кметове от Средногорието и Негово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил.

Честването започна с химните на Република България и Руската федерация. Приветствена реч отправи кметът Геров. Той изказа своята гордост и преклонение. Геров поздрави жителите на Пирдоп с празника и откри честванията. Реч по повода отправиха представителят на Руската федерация у нас и съветник по културните въпроси Алексей Новосьолов, депутатът Кирилов и митрополит Гавриил. Музикален поздрав отправи вокална група «Шарени мъниста» с ръководител маестро Марияна Върбанова.

Събитието продължи с възстановка на събитията от далечния 3-ти януари 1878 година. Във възстановката участваха членове на клубовете «Традиция» от София, Копривщица, Златица, Пирдоп, Хисаря и с. Баня, община Панагюрище, отец Недко Бръмбаров и самодейци. Водещи бяха членове на клуб «Съхрани българското» към СУ «Саво Савов». Диктор беше актьорът Иван Налбантов, а сценарият за възстановката е на д.и.н. Иван Иванов.

Присъстващите станаха свидетели на събитията по посрещането на русите в Пирдоп. Пред началното училище отекнаха гърмежи на пушки, възвестявайки идването на освободителите руси. Тропот на коне, гърмежи на пушки и радостни възгласи пренесоха публиката в далечната 1878 година.

Пред паметника на загиналите опълченци, в двора на училището бяха поднесени венци и цветя от името на представителите на руското посолство, общинското ръководство, местни организации и граждани. С едноминутно мълчание и падане на колене множеството почете паметта на загиналите.

Честването на Освобождението на Пирдоп продължи с поднасяне на цветя пред паметника на капитан Баторски в двора на църквата «Успение Богородично» и пред паметника на Тодор Влайков в центъра на града. В църквата беше отслужен благодарствен молебен от митрополит Гавриил в съслужие с местни свещеници.

Честването завърши в салона на читалище «Напредък» с празничния спектакъл «Възрожденски разкази» на ансамбъл «Чинари».

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-01-03 17:28
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"