2019.03.19
вторник
10:54
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
Пирдопчани отбелязаха 125-ия си празник

Пирдопчани отбелязаха 125-ия си празник

В съботния ден на 21 юли пирдопчани и много гости отбелязаха юбилейния летен празник на града. По традиция празникът се провежда на поляните край руините на Еленската базилика, която е и символ на Пирдоп. Пирдопчани се събират на това място вече 125 години след празника на св. Илия.

Гости на празника бяха народният представител Лало Кирилов, официална руска делегация от побратимения град Егоревск, представлявана от Сергей Сывороткин и Анфиса Нестерина от ръководството на област Егоревск, официална делегация от гр. Ниш, община Палилуа, Република Сърбия, водена от общинския съветник Ивица Стоянович, Милан Маринкович и Душан Пуйович, зам. областният управител на Софийска област Николай Борисов,  общински съветници, кметове от района, дарители.

Водещи на събитието бяха Цанка Николова и Драгомир Драганов. Бяха изказани благодарности за всички дарители, които са подпомогнали организацията на празника. Поздравителни адреси бяха получени от президента на Република България Румен Радев, политическата партия ГЕРБ и съседни общини.

Делегацията от град Егоревск - Сергей Сывороткин и Анфиса Нестерина, поздравиха пирдопчани за празника им. Приветствие направи и народният представител от Пирдоп Лало Кирилов. Кметът на община Пирдоп Ангел Геров честити на съгражданите си, като отбеляза, че мястото, където се намират, е най-хубавото и заредено с енергия място в България.

Още от рано сутринта сръчни пирдопски домакини започнаха да приготвят известния пирдопски тутманик. Всички те участваха в традиционния кулинарен конкурс за най-вкусен пирдопски тутманик. Заедно с тутманика беше приготвена и мътеница, или както е по-известна в Пирдопско - „матеница”. Специално жури определи най-вкусните тутманици. Произведението на Даниела Венкова получи трета награда. Тестеното изкушение на Горяна Борисова получи втора награда, а за кулинарния си шедьовър Мария Гердакова получи голямата награда. Кметът връчи и специални награди на Николина Стоянова и Цанка Шофелинова. Цялата продукция от конкурса беше незабавно дегустирана от желаещите.

Специален гост на празника беше един от най-популярните водещи и любимец на телевизионните зрители, кулинарният специалист Ути Бъчваров. Той беше донесъл най-големия си тиган, в който приготви обредния курбан за празника. Приготвянето на курбана ставаше под зоркия контрол на местни майстори-готвачи. Отец Недко Бръмбаров освети курбана, който беше раздаден на гостите.

В празничната програма участие взеха пирдопските самодейци от танцовите състави „Шарено хоро” и „Средногорска младост”, Кристиян Илиев, Драгомир Драганов и певицата Цветелина. За доброто настроение на присъстващите се погрижи и диджей. През целия празничен ден се виеха дълги кръшни хора.

 

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-07-24 16:27
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"